09.12.2021.

18:35

Foto: Pixabay

Magazin

VOĆKA LEKOVITA, A KOŠTICA OPASNA! Budite oprezni!

Kajsije su obiman izvor vitamina A. Svi već dobro znamo da je ovaj vitamin koristan za vid. Osim toga, pozitivno utiče na zdravo funkcionisanje imunog sistema, održavanje zdrave kože, mekog i koštanog tkiva. U 100 grama kajsija ima provitamina A toliko, da može da zadovolji dnevne potrebe dece od četiri do šest godina, ili 3/4 dnevnih potreba dece od sedam do devet godina.

Ovo mirisno voće sadrži značajnu količinu kalijuma. To je vrlo bitan mineral koji uticče na regulaciju srčanog ritma, zdravo funkcionisanje mišića, mozga, održavanje optimalnog balansa tečnosti u organizmu i drugih elementarnih procesa.

Kajsije se mogu pohvaliti još i količinom gvožđa i bakra, pa su zbog toga vredne u ishrani osoba svih uzrasta, a posebno dece, trudnica i dojilja, kao i malokrvnih osoba.

Kada su zelene ili nedovoljno zrele veoma se teško vare, pa ih treba jesti samo kada su potpuno zrele. Zrela kajsija se prepoznaje po umerenoj mekoći na dodir i opojnom mirisu.

Koštica kajsije

Informer

Budite oprezni sa košticom kajsije

Koštica kajsije se još naziva i gorki badem, a jedan je od najboljih izvora vitamina B17, koji se može naći u semenkama voća kao što su breskve, jabuke, šljive. Oko njih se još uvek dosta raspravlja i polemiše jer neki naučni izvori tvrde da je lekovita a drugi pak da je toksična. Istina je kao i obično, negde između.

Kineska medicina gorke koštice kajsije preporučuje za lečenje artritisa, respiratornih organa, problema sa varenjem, visokog krvnog pritiska. U Rusiji se na primer, od 1845. godine upotrebljava kao lek protiv raka, a u SAD-u od 1920. godine.

Prema nekim istraživanjima vitamin B17 zaista može pomoći imunom sistemu u borbi protiv zloćudnih tumora. Nasuprot tome, stoji činjenica da koštica kajsije sadrzi tragove cijanida a zna se da je cijanid veoma otrovna materija, koja u većim količinama može izazvati trovanje sa simptomima kao sto su: glavobolja, povišena telesna temperatura, mučnina i koma.

Zaključak je da sa njima treba biti oprezan. Dve-tri koštice kajsija dnevno smatraju se bezbednom dozom a sve preko toga moze biti opasno u zavisnosti od telesne težine osobe koja ih konzumira. Kada se zna koliko cijanida sadrži jedna koštica kajsije i kolika je dozvoljena količina cijanida po jednom kilogramu telesne težne, može se precizno izračunati maksimalan dozvoljeni broj koštica koje se smeju pojesti u toku jednog dana.