12.12.2021.

13:24

Foto: Shutterstock

Magazin

ŠTA KUPITI ZA POKLON ZA SLAVU, da je jednostavno, a korisno? Evo podsetnika!

Ovaj period godine, osim novogodišnjih i božićnih praznika, u Srbiji je karakterističan i za proslavljanje krsnih slava. Slava predstavlja nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, a od 2014. godine upisana je na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Neke od najvećih srpskih slava poput Svetog Nikole, Svetog Jovana, Svetog Stefana, Savindan, upravo su u narednim nedeljama.

Koliko je velika slava Nikoljdan, koji se obeležava 19. decembra, govori i to da tu slavu jedna polovina Srbije proslavlja, a druga polovina ide u goste. Obeležavanje ovog dana razlikuje se u različitim delovima Srbije, svaki kraj ima svoje posebne običaje, međutim, ista za sve je simbolika koju on predstavlja, okupljanje porodice i najbližih prijatelja.

Informer

Za Nikoljdan jedna polovina Srbije proslavlja, a druga polovina ide u goste

Za one koji odlaze na slavu večita je dilema šta odneti domaćinima na poklon. Obično je u pitanju neki dar koji se namenjuje domaćinima za njihov dom. Najčešće se nose flaša vina, kafa i neki slatkiš za najmlađe domaćine. Poslednjih godina se ovo pravilo dosta promenilo, te se spektar poklona proširio i na kreativne predmete, suvenire ali i na poklone sa verskim motivima.

Cveće i bombonjera

Klasičan i siguran poklon jesu cveće i bombonjera za domaćicu, vino ili neko žestoko piće za domaćina i slatkiši za decu.

Informer

Korpa sa voćem

Ovo je još jedan formalan poklon s kojim ne možete pogrešiti bilo kod koga da idete. Kupite lepu korpu, ispunite je raznim voćem i sve upakujte u celofan s mašnom.

Ikona

Ikona svetitelja koji se slavi uvek je dobro rešenje za poklon, naročito ukoliko ranije na zidu te porodice niste primetili ikonu. Međutim, ako znate da je već imaju, onda se možete odlučiti za knjigu o svetitelju koji se slavi ili za knjigu koja se tiče nekih pravoslavnih tema. Postoje, takođe, i verske knjige koje su prilagođene deci.

Informer

Vaze i činije, koristan poklon

Nekako smo svi vrlo kreativni kada je potrebno da dekorišemo dom, stoga najviše volimo da biramo i poklanjamo poklone namenjene uređenju. Ove sezone su velike vaze postale veoma popularne. Upečatljive su i jedinstvene i vrlo su nesvakidašnji poklon. Ukoliko znate koje boje dominiraju u prostoru domaćina, možete izabrati vazu kao detalj koji će se vrlo lako uklopiti. Čak i činija ili čaša takođe su vrlo dobar i nadasve koristan izbor.

Informer

Knjige su uvek dobar izbor

Knjiga je uvek dobar poklon, posebno prijateljima za koje znate da rade na nadogradnji svoje kućne biblioteke. S obzirom na to da vas pozivaju na svoju slavu, znači da ste bliski dovoljno da poznajete njihove čitalačke afinitete, pa vam izbor adekvatnog romana neće predstavljati teškoću. Pri darivanju knjige najbitnija je posveta, koja iskazuje osećanja koja imate prema osobi kojoj knjigu poklanjate, stoga nemojte zaboraviti da prvu stranu ukrasite sa par lepih reči.

Informer

Pokloni za decu

Kada su u pitanju deca i pokloni za njih, slatkiši su nezaobilazan i nepogrešiv poklon. Ako se radi o bliskim odnosima, poklanjati možete ono što znate da im je baš potrebno ili što baš žele. Takve su neke igračke ili možda pribor za školu. Deca vole neobične predmete i one koji su trenutno popularni, pa nećete pogrešiti ako za njih odaberete tako nešto. U svakom slučaju, mališani će vam biti zahvalni.