14.12.2021.

22:13

Foto: Shutterstock

Magazin

NEGOVO VELIČANSTVO NAR! Nekada su ga smatrali ČUVAROM PLODNOSTI, a danas važi za jedno od najatratktivnijih voća na planeti!

Prema nekim tumačenjima upravo je nar bio zabranjeno voće rajskog vrta čiji je ukus Adamu i Evi doneo saznanje o polnosti, grehu i smrti. Jevrejske legende govore da se u naru nalazi tačno 613 semenki a upravo toliko ima zapovesti u Tori.

Informer

Snižava krvni pritisak

U Jermeniji, nar se obavezno nalazio na svadbenoj trpezi što je trebalo da osigura plodnost mladencima. Saznanje o čudesnim moćima nara nije promaklo ni starim Grcima, tako da je ovo voće bilo nezaobilazni ukras svih važnih proslava, naročito onih u čast plodne zemlje.

Naravno, sve ove legende su vremenom imale sve slabiji uticaj na čovečanstvo, ali nar i dan danas važi za jedno od najatratktivnijih voća na planeti. I ne samo to, mitove o plodnosti koje donosi zamenila su naučna istraživanja koja to i potvrđuju. Svojim izgledom i ukusum nar vekovima kontinuirano predstavlja zemaljsku blagodet.

Lekovita svojstva nara

1. Nar je veoma snažan antioksidans

2. Sok od nara smanjuje rizik od infarkta srca i mozga

3. Sprečava nastanak krvnih ugrušaka u arterijama

4. Snižava krvni pritisak

5. Snižava nivo lošeg holesterola u krvi

6. Povoljno deluje na centralni nervni sistem

Informer

613 koštica zdravlja

7. Sadrži biljne materije koje podstiču proizvodnju serotonina u organizmu, pa je koristan za   ublažavanje depresije

8. Semenke nara su bogat izvor vitamina (pogotovo vitamina C i A), što znači da je ovo voće korisno za imuni sistem

9. Koristan je za koštanu strukturu pa se preporučuje kao prevencija od nastanka osteoporoze i osteoartritisa

10. Uništava escherichia coli i stafilokok bakterije

11. Plodovi nara sadrže dosta gvožđa tako da mogu pomoći u otklanjanju simptoma kod anemičnih osoba kao što su slabost i vrtoglavica

12. I sada ono što će zanimati mušku populaciju: nije mit već proverena činjenica da plodovi nara povećavaju plodnost kod muškaraca, jer pozitivno utiču na kvalitet i koncentraciju spermatozoida

13. Zatim, utvrđeno je da dve čaše soka od nara dnevno povećavaju libido, kako kod muškaraca tako i kod žena, jer ovo voće utiče na povećanje nivoa testosterona u organizmu kod oba pola.