15.12.2021.

13:58

Foto: Shutterstock

Magazin

KAKO PREVIŠE SNA UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE? Više od osam sati spavanja može da...

Stručnjaci savetuju da je osam sati sna dovoljno da bi se telo odmorilo, regenerisalo i pripremilo za sledeći dan sa obavezama, dok previše spavanja može negativno da se odrazi na zdravlje. Pogledajte kako to utiče na vaše telo.

Višak kilograma

Nekoliko američkih studija je pokazalo da premalo, ali i previše sati sna podjednako utiče na razvoj dijabetesa, kao i na pojavu gojaznosti.

- Na taj način skraćujete vreme za fizičku aktivnost, koja je vašem organizmu i te kako potrebna, a ujedno nemate ni volje da bilo šta uradite jer ste prekasno ustali - naveli su američki istražitelji u rezultatu studije.

Depresivna stanja

Dokazano je da su različita depresivna stanja - od onih prolaznih do težih oblika u vezi sa poremećajem spavanja. Nedostatak volje za bilo kakvom aktivnošću "tera" osobu da duže spava i beži od realnosti. A što duže spava, to je neaktivnija i nezadovoljnija, pa jedno depresivno stanje prerasta u drugo i nastavlja se.

Informer

Spavanje

Srčana oboljenja

Statistika kaže da je uzrok broj jedan smrtnosti na svetu nastanak srčanog oboljenja, odnosno pojava infarkta, kao i da su oni koji skoro uvek spavaju duže od osam sati za trećinu više izloženi riziku od infarkta.

Glavobolje

Ako ste inače spavalica, onda ste verovatno iskusili i glavobolje koje nastaju posle preteranog sna. To se dešava zato što previše sati sna ima negativan uticaj na neurotransmitere u mozgu, što remeti lučenje serotonina, hormona sreće koji čini da se osećate dobro.

Problemi sa pamćenjem

Previše sna remeti i kognitivne procese, što znači da vam je u takvom stanju teško da se koncentrišete, nećete moći ni da učite niti da pravilno zaključujete.