16.12.2021.

20:10

Foto: Freepik.com

Magazin

PRIRODA NAM JE DALA I DAROVE KOJI ĆE NAM UBLAŽITI BOLOVE! Ovo su najpoznatiji lekovi mogu zameniti konvencionalne analgetike

Tako se u biljnom svetu nalazi mnostvo biljaka koje imaju moć da ublaže bolove a da pri tom ne uzrokuju paralelne neželjene nuspojave. Najčešće se upotrebljavaju kao prirodni lekovi protiv bolova u zglobovima kod artritisa, leđima, kod fibromijalgije, zatim protiv glavobolje i menstrualnih bolova, pa tek onda protiv svih ostalih bolnih stanja. Evo najpoznatijih biljnih lekova koji mogu zameniti konvencionalne analgetike i osloboditi vas bolova.

Informer

Eukaliptus

1. Eukaliptus (Eucalyptus globulus): Ulje eukaliptusa je biljni analgetik, koristi se spolja za ublažavanje bolova kod reumatizma, artritisa, lumbaga, neuralgije. Pored toga, ono je odlično sredstvo za inhalaciju a takođe odbija insekte (muve, komarce, mrave...).

Informer

Bela vrba

2. Bela vrba (Salix alba): Ova biljka je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova protiv bolova. Poznata je po visokom sadržaju salicina koji se nalazi u kori drveta (prirodna supstanca koja veoma efikasno ublazava bolove raznog porekla).

Informer

Iđirot

3. Iđirot (Acorus calamus): Još jedna biljka sa analgetskim delovanjem. Upotrebljava se kao lek protiv bolova u zglobovima kod reume i artritisa. Lekoviti deo biljke je koren koji inače ima širok spektar lekovitih dejstava. Kada se koristi protiv bolova u zglobovima primenjuje se spolja i nanosi direktno na bolna mesta. Za te svrhe od korena biljke se spravlja kašasta masa ili ulje. Treba znati da iđirot ima i sedativno dejstvo, pa ga oralno ne treba primenjivati na svoju ruku, jer je potrebno strogo voditi računa o doziranju.

Informer

Šumska paprat

4. Šumska paprat (Dryopteris fragrans): U narodnoj medicini šumska paprat ima široku primenu, a između ostalog zna se da deluje kao analgetik, korisna je i kao sredstvo za ublažavanje stresa i lečenje različitih neuroloških poremećaja.

Informer

Pelan

5. Pelen (Artemisia absinthium): Zovu ga još i gorki pelin - biljka koja ima analgetsko dejstvo kada su u pitanju bolovi u želucu, upale debelog creva, uganuća i modrica.

Informer

Kamilica

6. Kamilica (Matricaria chamomilla): Ovo je jedna od najpoznatijih biljaka na našim prostorima. Pitoma, blagotvorna i bezopasna. Kada se razumno upotrebljava potpuno je bezbedna, čak i za bebe. Zato je čaj od kamilice jedan od prvih čajeva koji se daje bebama za ublažavanje stomačnih grčeva. Kod odraslih osoba isto tako ublažava bolove u stomaku, glavobolju i migrenu, a ženama je dobrodosao prirodni lek protiv menstrualnih bolova.

Informer

Arnika

7. Arnika (Arnica montana): Oblozi od arnike upotrebljavaju se spolja za vidanje rana, a ujedno i za ublažavanje bolova na ranjenim mestima, kao i protiv bolova u mišićima i tetivama.

Informer

Akupunktura

8. Akupunktura: Ukoliko ipak niste zadovoljni ili nemate poverenja u gore navedene biljne lekove protiv bolova, možete se odlučiti za još jedan vid alternativne medicine, a to je akupunktura. Iskustveno i naučno je dokazano da ova metoda lečenja ubedljivo najbolje rezultate daje upravo tada kada je u pitanju otklanjanje bolova, različitih uzroka i porekla. Još jedna prednost akupunkture je što dejstvo tretmana traje duže od analgetskog delovanja hemijskih supstanci. Skorašnja istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama dala su izvanredne rezultate. Naime, nakon 6 meseci akupunkture uz redovne tretmane od 2 puta nedeljno, pacijenti koji boluju od reumatoidnog artritisa imali su smanjen bol u kolenima za 40%. A za dalje održavanje postignutog rezultata bio im je dovoljan samo jedan tretman mesečno. Prema dosadašnjoj statistici za otklanjanje akutnih bolova obično je potrebno od 5 do 8 tretmana; a protiv hroničnih bolova od 8 do 15 tretmana donose olakšanje.