30.12.2021.

23:00

Foto:

Magazin

KOJU BILJKU ZOVU - BILJKA ZA SVE BOLESTI? Pomaže kod grčeva u stomku, rana, sluzi u plućima...

Kantarion ima više naziva kao što su: gospina trava, bogorodičina trava, gospin cvet, strasno zelje, gorač. To je višegodišnja biljka i raste u visini od oko jednog metra a cvetovi su joj jarko žute boje. Voli suvo zemljište i dosta sunca pa često raste na livadama i neobrađenim njivama, kao i suvim brdašcima. Lekoviti delovi biljke su listovi i cvetovi. 

Kantarion se još od davnina koristi kao efikasno sredstvo i proveren prirodni lek za vidanje rana i protiv opekotina, posekotina, hemoroida. Za unutrašnju upotrebu odlično se pokazao protiv bolova u želucu, jetri, protiv proliva i crevnih parazita. Uspešno suzbija nekontrolisano mokrenje. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, odlično je sredstvo za lečenje prehlade, dugotrajnog kašlja i astme. Ova biljka ima izraženo antibakterijsko dejstvo i prirodni je antiseptik.

Informer

Kantarion ima izraženo antibakterijsko dejstvo i prirodni je antiseptik

Kantarion se upotrebljava i za lecenje blazih oblika depresije i kao sredstvo za umirenje. Kada se sve sabere nije ni cudo sto narodna medicina kaze da je to biljka za sve bolesti.

Kantarion ulje

Osim toga što se ulje od kantariona upotrebljava u kuhinji kao začin za jela, koristi se i za obloge, masaže, za smirenje, opuštanje i kao lek protiv bolova u želucu. Žene ga upotrebljavaju za lečenje ranice na grliću materice, i tu mu nema premca. Pogotovo će dobro činiti suvoj, osetljivoj i ispucaloj koži. Dobro je i kao zaštita od sunca, zračenja, protiv akni, opekotina, uganuća, povreda mišića, hematoma i svih reumatskih oboljenja.

Informer

Kantarionovo ulje je posebno blagotvorno kod ginekoloških problema

Protiv bolova u želucu i za umirenje, potrebno je tri puta dnevno, pola sata pre jela, uz malo tečnosti, popiti 30 kapi kantarionovog ulja.

Za spoljasnju upotrebu, kod laksih oboljenja, obolelo mesto namazati uljem od kantariona a kod tezih, namociti maramicu ili gazu i drzati kao oblog.

Čaj od kantariona

Čaj od kantariona potrebno je piti više puta dnevno i to za lečenje upala i bolova unutrašnjih organa. Priprema se tako što se jedna mala kašika lista i cvetova biljke prelije sa jednom šoljom ključale vode. Nakon 10 minuta se procedi i pije nezaslađen.