23.12.2021.

18:27

Foto: Pixabay

Magazin

ĐUMBIR JAČA IMUNITET I RAZBIJA TOKSINE! A možete ga koristiti i za kolače!

Od davnina je poznat kao lekoviti začin koji snažno podstiče probavu i pomaže kod mučnine. Osim što zimi možete pripremati čaj s đumbirom koji će vas zagrejati, možete ga dodavati izrendanog u razna jela, čak i pripremati kolačiće.

Uz njegove najveće dobrobiti, otkrivamo vam i recept za kolačiće od đumbira i kokosa kojima možete na zdrav način zasladiti ove hladne dane.

Informer

Mnogobrojne su dobrobiti od korena đumbira

Dobrobiti đumbira

Konzumacijom đumbira jačate svoj imunitet. Ovaj začin potiče proliferaciju T-stanica ubica, koje su zaslužne za odbranu vašeg organizma od štetnih patogena. Te bele krvne stanice ciljano traže i uništavaju štetne mikroorganizme kako bi vaš imuni sistem besprekorno funkcionirao. Đumbir zagreva organizam, čisti limfni sistem, i razbija toksine nakupljene u organima pomažući njihovoj eliminaciji i ozdravljenju. Zato već kod prvih znakova prehlade ili gripa, naoružajte se vrućim čajem od đumbira. 

Pomaže kod mučnine

Od davnina se đumbir koristio u tretiranju mučnine i probavnih tegoba. Takvo delovanje može zahvaliti dva sastojka, a to su gingerol i shogaol. Oni imaju efekt antiemetika, prirodnog leka protiv mučnine i povraćanja. Osim što ublažava jutarnju mučninu tokom trudnoće, smanjuje i povraćanje kod osoba koje primaju hemoterapiju. Đumbir možete uzeti i pre putovanja kao pomoć kod mučnine izazvane vožnjom.

Ima moćno protivupalno delovanje

Đumbir ima snažno protivupalno, antioksidativno i analgetsko delovanje. Deluje već na mestu gde započinju upalni procesi, a posebno se efektnim pokazao kod bolova u kolenu  izazvanih osteoartritisom. Osim što ublažava bolove kod artritisa, povećava i mobilnost.

Ublažava menstrualne bolove i grčeve

Studija je pokazala da đumbir može biti jednako delotvoran kao ibuprofen u slučaju bolova izazvanih mesečnim ciklusom kod žena, i to zahvaljujući njegovom analgetskom i protivupalnom delovanju. Budući da lek ibuprofen s vremenom može oštetiti gastrointestinalni trakt, đumbir je zaista daleko bolja i zdravija opcija. Već sam čaj od đumbira pomoći će vam da izbegnete grčeve i bolove u vreme ciklusa.

Informer

Čaj od đumbira pomaže kod smanjenja menstrualnih tegoba

Štiti od oksidativnih oštećenja 

Ovaj koren bogat je fitonutrijentima i antioksidansima koji sprečavaju oštećenja nastala kao rezultat delovanja slobodnih radikala. Za to su osobito zaslužne njegovi bioaktivni molekuli gingeroli. Njegovom redovnom konzumacijom možete se zaštititi od degenerativnih oboljenja, srčanih bolesti i preuranjenog starenja.

Snižava oscilacije nivoa šećera u krvi

U jednoj studiji, kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2 nakon uzimanja ekstrakta đumbira nivoi šećera u krvi snizile su se sa 171 mg/dl na 150 mg/dl. Veruje se da đumbir snižava nivoe šećera tako što inhibira glikogen fosforilazu, enzim koji je zadužen za razgradnju glikogena. Upravo razgradnjom glikogena povisuju se i nivoi šećera u krvi.

Deluje protiv gljivičnih oboljenja

Osim što deluje antibakterijski i protivupalno, đumbir je efikasan lek i kod raznih gljivičnih oboljenja, poput kandide ili atletskog stopala. Najkorisniji način borbe protiv gljivičnih infekcija  jeste taj da uzimate đumbir u kapsulama.  

Informer

Čuveni kolačići od đumbira su rado viđena poslastica na svakoj trpezi


Kolačići od đumbira i kokosa – bez glutena, šećera i mleka


Sastojci (za hrskavi donji deo):

1 šoljica kokosovog brašna  
1 šoljica bezglutenskih zobenih pahuljica
½ šoljice badema
2 kašičice sveže narendanog đumbira
1 kašičica kokosovog ulja (otopljenog)
prstohvat himalajske soli
prstohvat vanile

Za gornji sloj:

2 šoljice kokosovog brašna
2 kašičice kokosova ulja, otopljenog
1 kašičica fino naribanog svežeg đumbira
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica javorovog ili agavinog sirupa
2 kašičice kokosove vode

Priprema:

1. U multipraktik dodajte sve sastojke navedene za donji deo kolačića pa dobro izblendajte

2. Smesu utisnite u lagano nauljen kalup. Prebacite u frižider da se stegne dok pripremate gornji sloj kolačića

3.  Za gornji sloj, stavite sve sastojke u multipraktik pa ih izmiksajte tako da se sve dobro poveže

4. Smesu utisnite preko donjeg sloja kolačića pa prebacite u hladnjak na pola sata

5. Izvadite, narežite na kocke ili štanglice. Ovi kolačići izvrsni su uz obrok ili pak uz čaj ili kafu