Magazin
VOĆKA KOJA ČUVA ZDRAVLJE! Sadrži vitamine A, B, C, kalijum, kalcijum, magnezijum, ali to NIJE SVE
Jabuka od davnina zauzima posebno mesto među voćkama, a naročito kod nas gde već vekovima razne sorte krase srpske voćnjake.
Ako ste bar jednom čuli izreku jabuka na dan i doktor vam nije potreban, podsetite se kako da pomognete sebi bez lekara.
Reguliše šećer u krvi - Fruktoza i dijetetska vlakna koja se nalaze u jabuci poboljšavaju rad metabolizma i usporavaju apsorpciju glukoze u krv.
Vitamini i minerali
Jabuke sadrže vitamine A, B, C, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, karoten, pektin, proteine, ugljene hidrate, fosfor, šećer (fruktozu i glukozu)...
Smanjuje holesterol - Antioksidansi kojima je jabuka bogata smanjuju nivo "lošeg" holesterola, sprečavaju oksidaciju ćelija i čuvaju srce i krvne sudove.
Štiti kosti - Jedite jabuku sa korom jer ona sadrži supstance koje štite kosti i sprečavaju gubitak koštane mase.
Dobra je za probavu - Pektin koji jabuke sadrže pomaže kod regulacije probavnog sistema, bilo da je reč o zatvoru ili dijareji. Kod dijareje treba konzumirati kompot ili pečenu jabuku, dok je u suprotnom najbolje jesti svežu voćku.