Autor: Informer.rs

29.12.2021.

08:27

Foto: TV Pink printscreen

Magazin

DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIVA KAKO DA POBOLJŠAMO VARENJE TOKOM PRAZNIKA! Evo šta treba da JEDEMO

 - Hoćemo li kupovati skupe salate kao što su paradajz, paprika i krastavac ili ćemo na trpezi imati ono što nam trenutno priroda daje? Pileća supa je najbolja kod nazeba, ali njeno antiinfektivno dejstvo povećavamo sa renom. Dve kafene kašike rena u pilećoj supi su najbolje zbog pročišćavanja nosa i izbacivanja sekreta. Naravno, ne kod dece ispod dve godine -  ispričao je na početku razgovora doktor Vojislav Perišić.

Osim rena, ima još salata koje gastroenterolog rado preporučuje, a da poboljšavaju varenje tokom praznika.

 - Pročistač našeg tela je bela rotkva koju Japanci jedu jako mnogo jer je puna vitamina C i čisti organizam. Ona ne treba mnogo da se jede jer čisti organizam. Oko 100 grama uz pečenje je idealna količina. Ona iritira zube i desni i treba je izrendati. Stavi se i malo ulja da odstoji. Dobra je i kad čovek mnogo pojede, za varenje - rekao je on za TV Prva.

Ipak, izdvojio je najzdraviju salatu koja se mora jesti tokom zime.

 - Zimske salate sa cveklom su možda najzdravije. Cvekla, ren i beli luk. To je antioksidantno dejstvo i beli luk. Litar dnevno ceđene cvekle treba zbog gvožđa -  kaže on i dodaje:

Informer

Varenje

"Crna rotkva je isto dobra. Ali ipak, bela je zdravija. Ona može u podrumu da stoji pet meseci i ništa ne gubi od hranljivih vrednosti."

Jednu salatu je preporučio kao univerzalnu, koja se uklapa uz svaki obrok.

 - Takođe, salata našeg detinjstva. To je gust paradajz sok sa prazilukom. Praziluk je jako hranljiv, a da ne govorimo o paradajzu. Napravite jednu porciju ove salate uz obrok i ne treba vam vitaminskih dodataka. Sve ove zimske salate imaju vitamina C i antioksidanasa toliko koliko ih ima i u letnjim salatama -  zaključuje dr Vojislav Perišić.