Magazin
DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIVA KAKO DA POBOLJŠAMO VARENJE TOKOM PRAZNIKA! Evo šta treba da JEDEMO
- Hoćemo li kupovati skupe salate kao što su paradajz, paprika i krastavac ili ćemo na trpezi imati ono što nam trenutno priroda daje? Pileća supa je najbolja kod nazeba, ali njeno antiinfektivno dejstvo povećavamo sa renom. Dve kafene kašike rena u pilećoj supi su najbolje zbog pročišćavanja nosa i izbacivanja sekreta. Naravno, ne kod dece ispod dve godine - ispričao je na početku razgovora doktor Vojislav Perišić.
- Pročistač našeg tela je bela rotkva koju Japanci jedu jako mnogo jer je puna vitamina C i čisti organizam. Ona ne treba mnogo da se jede jer čisti organizam. Oko 100 grama uz pečenje je idealna količina. Ona iritira zube i desni i treba je izrendati. Stavi se i malo ulja da odstoji. Dobra je i kad čovek mnogo pojede, za varenje - rekao je on za TV Prva.
Ipak, izdvojio je najzdraviju salatu koja se mora jesti tokom zime.
- Zimske salate sa cveklom su možda najzdravije. Cvekla, ren i beli luk. To je antioksidantno dejstvo i beli luk. Litar dnevno ceđene cvekle treba zbog gvožđa - kaže on i dodaje:
"Crna rotkva je isto dobra. Ali ipak, bela je zdravija. Ona može u podrumu da stoji pet meseci i ništa ne gubi od hranljivih vrednosti."
Jednu salatu je preporučio kao univerzalnu, koja se uklapa uz svaki obrok.
- Takođe, salata našeg detinjstva. To je gust paradajz sok sa prazilukom. Praziluk je jako hranljiv, a da ne govorimo o paradajzu. Napravite jednu porciju ove salate uz obrok i ne treba vam vitaminskih dodataka. Sve ove zimske salate imaju vitamina C i antioksidanasa toliko koliko ih ima i u letnjim salatama - zaključuje dr Vojislav Perišić.