Autor: Informer.rs

12.01.2022.

11:07

Foto:

Magazin

UZELI STE LEK KOME JE ISTEKAO ROK TRAJANJA? Evo štra treba da RADITE

Dr Ivana Prpić Znidarčić odgovorila je šta treba da radite u takvoj situaciji. Izvesno je da treba da konsultujete lekara, ali treba da imate u vidu da se lekovi ne kvare kao hrana, ali je sigurno da će biti manje efikasni ako im je istekao rok trajanja.

Lekovi su sastavni deo našeg života, ali se dešava da im istekne rok trajanja,piše Ordinacija.hr. Oni imaju vremensko ograničenje u kojem proizvođači garantuju njihovu efikasnost.

Lekovi se obično čuvaju na hladnom i tamnom mestu, van domašaja sunca i visoke temperature. Ovo je naročito važno za antibiotike koje se koriste u hitnim stanjima.

Pojedina istraživanja su pokazala efikasnost i bezbednost pojedinih lekova duže nakon isteka roka trajanja, ali je preporuka da se to poštuje, kao i način čuvanja prema preporuci proizvođača.

Informer

Lekovi

OPŠTE PREPORUKE

Što je ozbiljnije zdravstveno stanje u kojem se osoba nalazi, to je važnije da se poštuje rok trajanja leka. 

Treba da znate da nije dobro da gomilate lekove u kućnoj apoteci. Isto tako ne treba lekove da bacate u kanalizaciju, jer na taj način više štetite okolini u kojoj živite.

Što se tiče lekova, bitno je da pročitate i neželjena dejstva. Takođe, bitno je da se lek uzima u prepisano vreme, kako bi terapija bila što efikasnija.

Takođe, pročitajte i koji začin je lek za mnoge boljke klikom na ovaj link.