Magazin
KAKO SAČUVATI HRANLJIVE SASTOJKE NAMIRNICA? Povrće treba iseći na komade tek neposredno pre kuvanja, a meso...
Životne namirnice, naročito povrće, treba pre upotrebe oprati vodom, ako je moguće, pod tekućom vodom. Povrće nikada ne smemo ostavljati dugo u vodi, pošto ona oduzima hranljive sastojke.
Povrće treba iseći na komade tek neposredno pre kuvanja. Meso i ribu ne treba mnogo soliti pre upotrebe, jer so izvlači sokove iz tkiva.
Pržena džigerica se soli tek kada je gotova, a povrće kad provri.
Preporučuje se da svu hranu dinstamo u sopstvenom soku ili na malo masnoće i vode. Takođe treba paziti da se povrće ne raskuva.
Fino seckane i sirove zelene začine,na primer peršun ili mirođiju, treba dodati jelu tek neposredno pre iznošenja na sto, a nikada kuvati zajedno sa jelom.
Od svih začina, peršun je najbogatiji vitaminima.
Krompir treba uvek kuvati u ljusci kad god je to moguće. Slani krompir je najbolje kuvati na pari.
Treba napomenuti i da porcija od 100 grama svežeg, sirovog belog krompira ima samo 77 kalorija, a 100 grama svežeg peršuna ima samo 36 kalorija.