23.01.2022.

22:00

Foto:

Magazin

DOJENJE NIJE LAKO! Ovo su sve PREPREKE koje mogu da se nađu IZMEĐU VAS i BEBE!

Verovatno ćete dobiti mnogo korisnih saveta od svoje babice, patronažne sestre prijateljice, ali se sa svakom novorođenom bebom rađaju i sasvim nova iskustava u dojenju. Kada se pojave problemi kao što su bolne bradavice i zapušen kanal mlečne žlezde, dobro je znati nekoliko proverenih trikova.

Mogući problemi

Brojni problemi koji ostavljaju majkama rane (takozvane ragade),a bebe čine razdražljivim i tužnim mogu da se pojave za vreme dojenja. Najčešći problemi su nepravilno postavljanje bebe i pogrešno hvatanje dojke. Ostali problemi uključuju ispucale ili bolne bradavice, zapušene kanale mlečnih žljezda, dodjke koje su bolno prepunjenje mlekom, ili obrnuto – ne proizvode dovoljnio mleka. Dojenje može da bude i fizički naporno, posebno u prvih nekoliko nedelja, pa može da bude potrebno neko vreme da mama i beba nauče kako da usaglašeno rade.

Oslobodite se pritiska

Ako osećate neprijatnu punoću u dojkama pre početka dojenja, istisnite malo mleka rukom. To će malo smanjiti pritisak mleka i omogućiti vašoj bebi da lakše pihvati dojku. Miris i ukus mleka takođe će podstaći bebu da uhvati dojku.

Informer

Miris i ukus mleka će podstaći bebu da uhvati dojku

Presecite bol

Ako je jedna bradavica veoma bolna, prvo punudite drugu vašoj bebi. Čak iako ste je koristili za vreme prethodnog hranjenja, bolje je koristiti bradavicu koja je u dobrom stanju dok se ova druga ne oparavi. Između hranjenja stavite hladan peškir na obe dojke da biste ublažili bol.

U slučaju da su bradavice i ispucale, pustite ih da posle dojenja osuše prirodno na vazduhu. Nakon toga ubrzajte izlečenje narodnom medicinom – istisnite kap sopstvenog mleka i stavite ga na obe svoje bradavice. Ostali lekoviti melemi uključuju ulje vitamina E, maslinovo ulje, slatko bedemovo ulje i kremu lanolin.

U slučaju da su vam dojka toliko pune da iz njih ne izlazi nimalo mleka, stavite toplu, vlažnu oblogu i držite je nekoliko minuta. Toplao peškir je dobar, a možete probati i pelene za jednokratnu upotrebu, koje drže dosta vode i zadržavaju toplotu.

Koristite pumpu za izmuzavanje mleka ako beba zaspi dok sisa ili kad završi hranjenje, a vi i dalje osećate neprijatnu punoću u dojkama. Ispumpavanje i male količine mleka može da ublaži tegobe. Ipak, pošto će ovo podstaći nadolaženje veće količine mleka sledeći put, nemojte da vam to postane uobičajeni postupak, jer će se stvarati više mleka nego što je bebi potrebno.

Dojite često, danju i noću. Ustvari, trebalo bi da dojite osam do 12 puta u toku 24 časa. To će sprečiti da vaše dojke budu ispunjene sa previše mleka. Lekari poručuju da hranite svoju bebu svaki put kada izgleda zainteresovana za jelo.

Zauzmite dobar položaj

Kako bi vi i vaša beba uživali u dojenju koristite spacijano dizajniran jastuk za ovu namenu u obliku potklovice. On naleže oko vaše dijafragme, obezbeđujući udoban naslon za odmaranje ruku. Dojite bebu u opuštenoj atmosferi - tihom okruženju sa prigušenim svetlom, a uverite se i da vašem novorođenčetu nije vrućina. Veće vrevatnoća je, naime, da će beba zadremati usled hranjenja ako je pretoplo povijena.

Informer

Sisanje će prestati kada je beba sita

Kada dojite, proverite da li je njeno celo telo okrenuto ka vama. Držite njenu zadnjicu u jednoj ruci oslanjenući joj glavu u krivini lakta te ruke. Podvucite drugu ruku ispod dojke potpuno je pridržavajući i zagolicajte bebinu donju usnu – to će je naterati da širom otvori usta. Povucite bebu pravo napred, tako da se njena usta priljube uz vašu areolu (tamna oblast oko bradavice) obuhvatajući što veći njen deo.

Sisanje će prestati kada je beba sita. Ukoliko je potrebno da iz nekog razloga odvojite bebu od bradavice, kao da je, na primer, prebacite na drugu stranu, nežno ubacite svoj mali prst u ugao između bebinih usta i kože vaša bradavice. Novorođenčad imaju prirodan refleks preživljavanja: čvršće drže dojke ako su prekinute dok sisaju. Ako polako prekinete ovaj kontakt, smanjićete cimanje koje može da doprinese bolu bradavica.

Leva, desna, leva

Da biste bili sigurni da obe dojke rade svoj deo posla, započnite svaki podoj dojkom kojomm ste završili prethodno hranjenje. Ako ste toliko umorni da niste sigurni da ćete se setiti koja je to dojka bila, zakačite zihernadlu na odgovarajućoj strani gudnjaka. Menjanjem dojke koju prvo nudite, dajte obema mogućnost da se potpuno isprazne.

Postanite produktivniji

Ako osećate da ne prozvodite dovoljno mleka, pijte jednu čašu bezalkoholnog piva svakog dana. U pivu je derivat gljivice koji povećava nivo prolaktina, hormona koji utiče na proizvodnju mleka.

Informer

Čaj od divlje mirođije podstiče laktaciju

Takođe, probajte da svakog jutra pijete čaj od divlje mirođije. Neka istraživanja pokazuju da ova biljka ima blagi estrogeni efekat koji podstiče proizvodnju majčinog mleka. Stavite kašičicu semena divlje mirođije u šolju ključale vode, ostavite da se natapa dva ili tri minuta, procedite i popijte čaj.