28.01.2022.

21:39

Foto:

Magazin

PRODUŽITE SVEŽINU VOĆU I POVRĆU! Ovi trikovi će vam pomoći!

Sledi nekoliko korisnih saveta kako da produžite vek svežim namirnicama i olakšate sebi planiranje jelovnika. Ujedno ćete smanjiti nepotrebno bacanje hrane i uštedeti novac.

Ne perite pre skladištenja

Možda će zvučati čudno, ali je zapravo bolje da se voće i povrće ne pere pre nego što se stavi u frižider ili špajz. Ako je nešto prljavo, samo obrišite suvom krpom. Pranje može da ukloni prirodnu odbranu od buđanja i truljenja.

Suvo okruženje

Vlaga samo ubrzava da se voće i povrće ubuđa. Dobar trik za sprečavanje toga je da se na dno posude postavi papirni ubrus - on će apsorbovati višak vlage i sprečiti truljenje.

Ne stavljajte u frižider

Paprike, krastavac i paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi. Paprike gube elastičnost ako se čuvaju u frižideru, a krastavci i paradajz mogu da postanu "ljigavi". Voće i povrće ne treba čuvati u frižideru dok ne sazri. U suprotnom, istruliće mnogo brže.

Informer

Paprika


Umotajte vrh banane

Ako stavite banane u frižider, ubrzo će pocrneti i izgubiti ukus. Najbolje je držati ih na sobnoj temperaturi, ali sa vrhom obmotanim plastičnom folijom za pakovanje hrane.

Skladištite seckano

Možete da čuvate sveže iseckano ili oljušteno povrće, kao što su šargarepe i celer, dosta dugo u frižideru. Da biste to izveli potrebno je da ih stavite u posudu s malom količinom vode.

Kao rogovi u vreći

Određene vrste voća i povrća počinju da aktivno ispuštaju etilen nakon što sazre. To uključuje banane, kajsije, dinje, kruške, šljive, mango i paradajz. Druge vrste su osetljive na etilen, uključujući jabuke, patlidžan, lubenice, krompir, bundevu, šargarepu, brokoli. Ako se stave blizu prve grupe namirnica, počinju da brzo da trunu, tako da je najbolje da te dve grupe čuvate odvojeno jedne od drugih.

Luk voli mrak

Najbolji prijatelj belog i crnog luka je tama. Ako nemate veći neosvetljen prostor na raspolaganju, možete ih staviti u papirne kese sa nekoliko malih rupa za vazduh.
 
Jabuke i krompir

Stavite nekoliko jabuka u korpu s krompirom. Produžićete mu svežinu.

Informer



Brokoli kao buket cveća

Brokoli treba čuvati u čaši s vodom kao buket cveća. Na taj način će duže ostati svež. Pokrijte ga vlažnim peškirom i redovno menjajte vodu. Karfiol umotajte u vlažan peškir ili plastičnu foliju sa nekoliko rupa za ventilaciju.

Celer u foliji

Celer će trajati duže ako je umotan u alu-foliju i ostavljen u frižider. Izgubiće ukus i konzistenciju ako se čuva u plastici.

Paradajz "naopačke"

Područje oko stabljike je najosetljiviji deo paradajza. To je oblast gde se najbrže raspada. Čuvajte ih sa stabljikom okrenutom nagore i trajaće duže.

Grožđe u kesi

Grožđe se neće pokvariti tako brzo, a takođe će ostati sočno i sveže ako ga stavite u kese za zamrzivač ili ih umotate u plastičnu foliju za pakovanje hrane i stavite u frižider.