31.01.2022.

10:02

Foto:

Magazin

LAVANDA i ČAJEVAC, KISELI KUPUS i ORASI! Evo kako da držite VIRUSE na DISTANCI!

Kada imate koronu ili grip, onda definitivno želite da "nestane" što je pre moguće, a svakakao treba da se izolujete. Iako ćete se verovatno lečiti kod kuće s puno odmaranja, tečnosti i možda lekova protiv obaranja temperature, obavezno potražite lekara ako se vaše stanje se postepeno pogoršava ili ne možete da dođete do daha.

Lavanda i čajevac

Tu su, naravno, i mere prevencije koje mogu da pomognu da se virus izbegne, a jedna od njih je (pored nošenja maski) da se stalno briše nos i da se maramice bacaju u zatvorene kante za smeće. Važno je i da se te iskorišćene maramice ne drže u ruci kako se mikroorganizmi ne bi zadržavali, napominju lekari.

Informer

Isušenu kožu ruku zaštitite uljem od lavande

Izbegavanje dužeg boravka u slabo provetrenim prostorijama u kojima se nalazi veliki broj ljudi – savet je koji vam je sigurno poznat, a i deo je propisanih mera protiv širenja kovida, kao i izbegavanje kontakta sa bolesnim osobama i često pranje ruku, takođe.

Suviše agresivni antibakterijski sapuni nisu dobro rešenje – zamenite ih običnim sapunom i vodom, a isušenu kožu ruku zaštitite uljem od lavande, ono se u malim količinama od samo nekoliko kapi dodaje u bademovo ili neko drugo bazno ulje i deluje kao antiseptik.

Informer

Redovno provetravajte stan

Još jedno ulje nalazi se visoko na lestvici preporučenih sredstava za dezinfekciju i zaštitu od virusa – ulje čajevca. Najbolje sredstvo za čišćenje slavina, kvaka i drugih mesta potencijalnih izvora prenošenja zaraze je mešavina vode i sirćeta sa nekoliko kapi ovog ulja.

Kuću i stan redovno provetravajte i dodajte biljke koje mogu da pomognu u podizanju kvaliteta vazduha, poput sobne palme, fikusa, dracene, biršljena, aloe vere…

Kiseli kupus i orasi

Ono što će vam pomoći da očuvate imunitet (tokom čitave godine) je voće i povrće sa visokim sadržajem antioksidanata, poput zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća, ali i omega-3 masne  kiseline koje ćete naći u lososu i skuši, dok šećer i prerađena hrana čine suprotno.

Informer

Ukuseljena hrana je puna probiotika

Lekari u poslednje vreme insistiraju na fermentisanoj hrani, kojoj do sada nije pridavan veliki značaj. Tu je naš čuveni kiseli kupus, ali i kompletna zimnica (posebno domaći kiseli krastavci), jogurt, kiselo mleko, kefir, surutka…, a oko 70 odsto imuniteta dolazi iz zdravih creva, naglašavaju eksperti.

Budite sigurni i da se u vašoj ishrani nalazi cink. Pored vitamina C, ovaj mineral je zauzeo ključno mesto u borbi protiv virusa, a ima ga u pasulju, orašastim plodovima, semenkama bundeve, spanaću. Cink može da smanji trajanje gripa, pa se preporučuje i njegovo uzimanje u suplementima, ali ne na svoju ruku, već uz konsultacije se sa lekarom ili farmaceutom.

Informer

Imunitet se čuva fizičkom aktivnošću

Imunitet takođe jača umereno vežbanje, sedmosatni noćni san i 20-minutna popodnevna dremka, te ih uvedite kao deo zdrave rutine.