09.02.2022.

11:38

Foto: Shutterstock

Magazin

NIJE SVEJEDNO KAKO NOSITE TAŠNU I ŠTA SE U NJOJ NALAZI! Glava boli i od tašne

 Fizioterapeuti upozoravaju da ova loša navika dovodi do brojnih zdravstvenih problema, od deformiteta ramena do bolova u vratu, kičmi čak i do čestih glavobolja.

- Dešava se da dešnjaci biraju levu stranu kako bi dominantnom rukom lakše iz tašne izvukli šta im je potrebno, a nekada biraju onu stranu koja im je "jača" - dakle, levoruki levu, a dešnjaci desnu. Retko se dešava da zamenimo rame na kojem ćemo nositi teret. Međutim, ono što vama deluje sasvim prirodno, zapravo može biti veoma štetno po zdravlje - objašnjavaju stručnjaci.

Spušteno rame

Na ramenu na kojem nosite torbu ili ranac dolazi do prenaprezanja mišića, a jedna od posledica je i spušteno rame. To čak može biti vidljivo i golim okom.

SAVET PLUS

Da biste izbegli posledice koje mogu dovesti do fizičkih deformiteta, fizioterapeuti preporučuju da ne nosite previše stvari u tašni, da naizmenično nosite na oba ramena, a ako ne možete, da prebacite kaiš ukoso preko ramena ka suprotnom kuku ili da nosite ranac na oba ramena ili tašnu s ručkama. Jednom dnevno savetuju se i vežbe istezanja.

- Kada godinama nosite tašnu na jednom ramenu, mišići se s jedne strane skraćuju, dok sa druge postaju slabiji. Pod svakodnevnim pritiskom kaiša rame izgleda kao da se "spustilo", a reč je o skraćenim mišićima što može da bude i bolno - objašnjavaju stručnjaci.

Informer

Nije svejedno kakvu tašnu nosite

Učestale glavobolje

Ako je ono što nosite u tašni u proseku teško oko četiri kilograma, najverovatnije je i to razlog za vaše glavobolje, pogotovo ako intenzivnije boli na jednoj strani, i to iznad ramena na kom inače nosite tašnu.

Pod teretom mišići ramena i vrata se grče, a to pokreće i glavobolju.

Bolovi u donjem delu leđa

Fizioterapeutkinja Semi Margo izvela je eksperiment sa ženama starosti između 21 i 55 godina čije su torbe bile teške od tri do čak devet kilograma i koje su imale problema s bolovima u donjem delu leđa.

- Razlog leži u tome što torbu nosimo na jednoj strani i automatski naprežemo donji deo tela koji nije naviknut na takav tip tereta. Bolovi su pogotovo opasni ako duže vreme provode na nogama - objašnjava fizioterapeutkinja.