23.02.2022.

12:31

Foto:

Magazin

Ove namirnice smanjuju rizik od SRČANIH oboljenja, bogate su vitaminima, ali u OVIM SLUČAJEVIMA mogu biti SMRTONOSNE!

Ukoliko vodite računa o raznovrsnoj ishrani, kao i unošenju vitamina, sigurni smo da se i citrusi ponekad nađu na vašoj listi namirnica.

Ipak, mnogi ljudi nisu ni svesni kolike blagodeti donose ovi osvežavajući tropski plodovi.

S obzirom da su izvor antioksidanata, pomažu telu da se izbore sa mnogim bolestima, a takođe i smanjuju rizik od dijabetesa. Pored toga, utiču i na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, ali postoje i oboljenja kod kojih se ne preporučuje njihova upotreba. 

Kada su u pitanju želudačna kila, gastritis i refluks, bilo bi dobro da ne konzumirate agrume. 

Informer

pomorandže

Na spisku od 85 lekova, koje nije dobro konzumirati sa grejpfrutom, čak 43 mogu dovesti do smrtnog ishoda. Takođe, ukoliko pijete lekove za snižavanje pritiska, antibiotike, antidepresive i lekove u terapiji raka, treba da budete oprezni sa unošenjem grejpfruta.

Citrusi imaju malo kalorija, a bogati su vitaminom C. Međutim, mnogi ljudi ne znaju da postoje namirnice koje sadrže i mnogo više pomenutog vitamina:

na 100g:

- šipak 426 mg

- kivi 93 mg

- žuta paprika 190 mg

- brokoli 90 mg

- peršun 133 mg

dok na primer:

- pomorandža 53,2 mg

- limun 53 mg