02.03.2022.

21:26

Foto:

Magazin

ZAČINI IMAJU ROK TRAJANJA! Evo koliko dugo mogu da se koriste!

Stručnjaci savetuju da mleveni začini treba da se iskoriste u roku od godinu dana.

Dakle, ukoliko u kući imate teglicu sa recimo mlevenim cimetom koja stoji duže od godinu dana u kuhinji vreme je da je bacite.

Celi začini poput štapića cimeta traju duže i njihov rok trajanja je oko dve godine. 

Kako bi sačuvali kvalitet ali i aromu začina najbitnije je da ih držite van frižidera na nekom tamnom i suvom mestu.

Začini kojima je istekao rok trajanja gube svoja svojstva, stoga vodite računa o tome koliko dugo ih držite u kuhinji.

Informer

Začine treba držati van frižidera

Rok trajanja začina:

Celi začini - biber u zrnu, karanfilić, štapić cimeta - oko dve godine.

Mleveni začini - beli luk, cimet, kurkuma, origano - godinu dana.

Semenke imaju rok do 4 godine, međutim susam i mak ne treba koristiti nakon dve godine.

Kada je reč o peršunu i bosiljku njihov rok trajanja je do tri godine.

Bonus video: