03.03.2022.

14:46

Foto: Shutterstock

Magazin

3 POZE ZA SPAVANJE UZ KOJE ĆETE SE ODMORITI! Dobar san bolji nego lek

Oni koje muči nesanica češće su na udaru infekcija jer imaju slabiji imuni sistem i probleme s metabolizmom. U ovo vreme kada počinju sezonske viroze trebalo bi da se zaštitite, između ostalog i tako što ćete se odmoriti i naspavati.

Nikako nemojte pokušavati sa tabletama za spavanje, upozoravaju iz Britanskog centra za san, jer one izazivaju zavisnost i mogu učiniti problem još gorim. Njihovi stručnjaci preporučuju nekoliko položaja koji mogu da pomognu da lakše utonete u san.

Oni opuštaju telo, smiruju telesne funkcije i tako čine da nam se brže prispava.

Informer

Spavanje

1. Podignute noge uvis

Lezite i stavite jastuk ispod kukova, a noge podignite uza zid. Budite u ovom položaju oko dva minuta i osetićete kako postajete pospani. Blago se povucite unazad, savijte noge u kolenima i okrenite se na stranu.

Toplo mleko, pa u krevet

Radi dobrog spavanja trebalo bi izbegavati alkohol, teška jela, kofein i nikotin. Pred spavanje treba pojesti nešto lagano i popiti šolju toplog mleka. Na spavanje uvek treba ići u isto vreme da bi organizam prepoznao da je vreme za počinak. Treba spavati na udobnom krevetu, i u sobi gde vlada tišina. Pred spavanje ne treba gledati televiziju.

2. Turski sed dok ležite

Lezite na leđa, a noge savijte kao kada sedite u turskom sedu. Ruke ispružite, opustite se i lagano dišite. Ostanite u ovom položaju tri minuta. Brzo ćete zaspati.

3. Kolena u jednu stranu, glava u drugu

Ova poza isteže mišiće leđa i maksimalno vas opušta, pa je telo tako spremno za san. Kolena okrenite ka jednoj strani, a glavu ka drugoj, dok su vam leđa pravo oslonjena na krevet. Ostanite u ovom položaju jedan minut, a zatim zamenite strane i ponovo se tako zadržite jedan minut. Posle ovakve relaksacije brzo ćete se uspavati.

BONUS VIDEO: