07.03.2022.

10:55

Foto: Shutterstock

Magazin

DERMATOLOG UPOZORAVA! U ovih 8 mitova o NEZI LICA odmah prestanite da verujete - DRUGI će vas posebno IZNENADITI!

Dr Kuian Ksu, osnivač i direktor "Skin Aesthetics" je uvek u korak sa najnovijim trendovima kada je nega lica u pitanju, a takođe je svesna i mnogih "bapskih priča".

Dermatološkinja je otkrila koji mitovi o nezi kože su opstali, uprkos tome što nema istine u njima.

Mit 1: Ne treba vam kreme za sunčanje, ukoliko vaša šminka sadrži zaštitni faktor

Možda vas privlači da kupite određeni puder jer sadrži i SPF, sastojak koji štiti kožu od sunčanih zraka. Mnogi brendovi nude proizvode koji imaju upravo takvu zaštitu, ali dr Ksu ističe da to nije dovoljno:

- Dok je dodatna zaštita u vašoj šminki bonus, ne bi trebalo da bude glavna stvar u borbi protiv sunca. Nikada ne nanosimo dovoljno šminke, koja bi pružila odgovarajuću zaštitu tokom dana. Vaša šminka takođe možda ne pruža zaštitu i od UVA i od UVB zraka, pa je potrebno da nanesete standardnu kremu protiv sunca, čak i kada je oblačno.

Mit 2: Što češće perete lice, čistija i zdravija će vam biti koža

Ukoliko vam je koža "iziritirana", možda ćete biti u iskušenju da je češće perete, misleći da će joj to pomoći. Međutim, dr Ksu kaže da je moguće da time zapravo napravite više štete nego koristi. Previše pranja može da isuši i iziritira kožu, koja je potom izložena pucanju i infekcijama. Takođe može da dovede do proizvodnje ekstra sebuma.

Dr Ksu kaže:

- Kako bi koža zadržala svoju prirodnu zaštitu i sjaj, preporučujem jednostavno, umivanje ujutru i uveče, bez eksfolijacije. 

Mit 3: Maramice za lice mogu da uklone šminku

Ovo je večita tema rasprave, ali dr Ksu smatra da nikada ne treba da koristite maramice za lice, kako biste uklonile šminku.

- Ove maramice zapravo nisu napravljene da čiste vašu kožu i ne bi trebalo da im primarna uloga bude uklanjanje šminke. Hemikalije u njima, koje održavaju vlažnost, mogu da postepeno začepljuju pore. One su dobre za "hitne slučajeve".

Mit 4: Vitamin E ublažava ožiljke

Popularno uverenje je da ukoliko utrljavate vitamin E u ožiljke, oni će da izblede vremenom, međutim dr Ksu kaže da neće uraditi ništa. 

- Vreme je ono koje će učiniti da većina ožiljaka izbledi, iako kreme i losioni sa hijaluronskom kiselinom, retinolom i tretinoin mogu da pomognu da se ublaži izgled ožiljaka. Takođe, ako postoji išta što biste mogli da uradite povodom ožiljaka, to je da izbegavate direktno izlaganje suncu, s obzirom na to da ožiljci mogu da tamne pod sunčevim zracima.

Informer

nega lica

Mit 5: Možete da suzite pore

Dr Ksu kaže da nije istina da možete da suzite pore, koje su nepromenljive zbog genetike, godina i tipa kože. 

- Kako starimo, naše pore mogu delovati veće, jer naša koža sporije proizvodi kolagen i gubi elastičnost. Koža se rasteže, što čini naše pore većim. Imamo dva tipa pora, jedne otpuštaju prirodna ulja, a druge znoj. Ponekad ove koje otpuštaju ulje, mogu da deluju veće. Iako nije moguće da smanjite pore, možete da idete na mesečne tretmane uz koje će one prividno delovati manje.

Mit 6: Možete da koristite isti proizvod za dnevnu i noćnu rutinu

Postoji razlog zašto su kreme obeležene kao "dnevna" i "noćna" i toga bi trebalo da se držite.

- Tokom dana, vaša koža je u "zaštitnom modu" i trebalo bi da joj pomognete korišćenejm proizvoda koje će joj pružiti zaštitu, naročito od sunca. Noću niste toliko izloženi zagađenju i sunčevim zracima, pa i kreme mogu da budu blaže. Primera radi, retinol treba da koristite samo noću, jer tada najbolje podstiče obnovu ćelija - kaže dr Ksu.

Jedini proizvod koji možete koristiti i danju i noću jeste nežna umivalica za lice.

Mit 7: Jeftiniji proizvodi za lice su podjednako efikasni kao i skupi

- Iako možda nije odmah na početku očigledno, vremenom se vidi razlika. Neki manje kvalitetniji sastojci u jeftinijim proizvodima, mogu na duže staze da budu i štetni. Ipak, ne trebaju vam svi skupi proizvodi. Vašoj koži je potrebno da investirate u samo nekoliko kvalitetnih stvari, kao što su umivalica i krema za sunčanje.

Mit 8: Ljudima sa masnom kožom ne treba hidratacija  

Oni koji imaju masnu kožu najčešće brinu da dodavanje hidratacije licu nije dobra ideja. Međutim, dr Ksu kaže da je zapravo suprotno - izbegavanje hidratacije će dovesti do toga da vam lice bude još masnije. 

- Potrebno je da se hidrirate makar jednom dnevno.