11.03.2022.

16:49

Foto:

Magazin

SNIŽAVAJU ŠEĆER U KRVI I ČUVAJU OČI! Šljive su bogate vitaminima i mineralima koje su potrebni našem organizmu!

Ukoliko izuzmemo rakiju, mada i ona može da pomogne u smanjenju otoka, temperature i ublažavanju upalnih procesa, konzumiranje šljive u različitim oblicima ima brojna korisna svojstva. 

Šljiva je, usled toga što njen plod sadrži samo oko 40 kalorija, idealna ukoliko želite da pređete na dijetalnu ishranu. Posebno lekovita svojstva imaju suve šljive, koje možete naći u bilo koje doba godine, a osim kao zdrave „grickalice“ – od njih možete praviti i ukusne kompote. 

Suve šljive su bogat izvor vitamina i minerala, od kojih se posebno izdvajaju vitamini K, A, kao i kalijum, magnezijum, gvožđe, cink, kalcijum, natrijum, fosfor,... Takođe, budući da sadrže i sorbitol i fruktozu, koji su prirodni zaslađivači, suve šljive će vam lako utoliti glad za slatkišima, bez rizika od gojenja i povišenog šećera.

Predstavljamo vam samo neke od lekovitih dejstava ove sušene voćke:

Informer

Šljive podstiču negu kose i kože

Podstiču negu kose i kože

Minerali i vitamini koji su u sastavu suvih šljiva doprinose smanjenju pojava bora i drugih znakova starenja i oštećenja kože, dok gvožđe posebno pogoduje zdravlju kose. Usled nedostatka gvožđa, kosa može početi više da opada, a takođe gubi i na kvalitetu odnosno postaje suva i bezbojna. 

Čuvaju vaše srce

Poznato je da su milerali neophodni za očuvanje zdravlja srca, a posebno su korisni kalijum i magnezijum, kojih u suvim šljivama ima u velikim količinama. Čak oko 35% dnevnih potreba za kalijumom možete uneti uz jednu porciju suvih šljiva. Kalijum je, osim za krvotok, važan i za očuvanje nervnog sistema I pomaže u sprečavanju srčanog i moždanog udara.

Regulišu probavu

Suva šljiva sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koje pozitivno utiču na varenje i regulisanje probave, kao i na naše sveukupno zdravlje. Nerastvorljiva vlakna su dobra za pokretanje sistema za varenje, dok rastvorljiva vlakna upijaju vodu iz creva, pa olakšavaju i ubrzavaju izbacivanje otrovnih materija iz organizma. Suve šljive sadrže i pomenuti sorbitol, koji utiče na obnavljanje crevne flore.

Informer

Snižavaju šećer u krvi

Rastvorljiva vlakna iz suve šljive pozitivno utiču i na smanjenje i regulisanje nivoa šećera u krvi, pa konzumiranjem ove namirnice smanjujete rizik od dijabetesa.

Čuvaju zdravlje očiju

Suve šljive sadrže alfa i beta karoten, kao i beta kriptoksantin koji su važni za prosec pretvaranja svetlosti u nervne impulse, dok je vitamin A neophodan za očuvanje zdravlja očiju, pa time i dobrog vida. Upotreba suvih šljiva u ishrani preventivno deluje na pojavu suvoće očiju, noćno slepilo i druge bolesti očiju. Suve šljive pomažu i kod očuvanja tkiva mrežnjače, a takođe štite oči od štetnih posledica UV zračenja.

Važne za zdravlje kostiju

Vitamin K, kojeg ima u velikim količinama u suvim šljivama, bitan je za obnavljanje kostiju što je posebno značajno starijim osobama. Unosom dovoljnih količina ovog vitamina podstiče se obnova oslabljenih kostiju, održavanje gustoće i zdravlja kostiju te sprečavanje osteoporoze, posebno kod žena u menopauzi, i tome sličnih bolesti.

Informer

Korisne za dobro pamćenje

Istraživanja su dokazala da dnevno konzumiranje 3-4 suve šljive doprinosti neutralizovanju slobodnih radikala koji štetno utiču na pamćenje, a redovna konzumacija povećava moždane funkcije, pamćenje, koncentraciju i učenje. Ovo takođe preventivno deluje na oboljenja poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

BONUS VIDEO: