14.03.2022.

11:26

Foto: Shutterstock

Magazin

JAČA ODNOS S PARTNEROM, SLABI LIBIDO... Sve što treba da znate o prednostima i manama INTIMNE APSTINENCIJE!

Intimni odnosi su definitivno jedan vid aktivnosti koji unosi zabavu u vaš život. Međutim, mogu biti mnogo više od toga. 

Naučno je dokazano da pozitivno utiču kako na mentalno, tako i na fizičko zdravlje, a čak se davno verovalo da žene koje nemaju redovne polne odnose život, pate od histerije.

Reč histerija zapravo potiče od grčke reči "hystera", što u prevodu znači materica. To je vrsta neuroze koja obuhvata razne telesne, senzorne, motoričke i mentalne poremećaje sa psihogenim poreklom (npr. napad smeha i plača, ekstremna razdražljivost, anksioznost, ubrzan rad srca, mučnina, bolovi u različitim delovima tela).

Za lečenje histerije mnogi lekari su koristili masažu karlice i genitalija, a cilj je bio pacijenta dovesti do "histeričnog paroksizma" ili orgazma. Verovalo se da se na ovaj način usporava disanje i izaziva osip na koži, vlaženje vagine i trbušne kontrakcije. Ova praksa je korišćena u Viktorijansko vreme, a početkom 19. veka se raširila na delove u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pojavom vibratora, krajem 19. veka, uz masažu se histerija lečila i ovim "elektromehaničkim medicinskim instrumentom", kako ga je američki pisac Rejčel Meiner nazivao u svojoj knjizi "Tehnologija orgazma".

Zbog raznih benefita koje mogu pružati se*sualni odnosi, poput povećavanja nivoa serotonina i oksitocina u telu, smanjivanja stresa, produbljivanja partnera, postavilo se pitanje da li i koje dobrobiti možemo imati od apstinencije, tj. suzdržavanja od odnosa (bilo dobrovoljnog, bilo kao posledice spleta okolnosti, tj. nemanja partnera). 

Informer

Ljubavni par

Prednosti apstinencije

  • Ukoliko imate negativna osećanja ili traume po pitanju intimih odnosa, apstinencija je dobar period da se radi na tome
  • Prilika za produbljivanje odnosa, ali i rešavanje problema sa partnerom (otkrićete da li vas veže još nešto osim dobrog odnosa u krevetu)
  • Prilika da istražite koje su zaista vaše želje, sklonosti i potrebe
  • Nema rizika od trudnoće ili polno prenosivih bolesti
  • Nakon završetka apstinencije, moguće je da ćete imati veći užitak u odnosima, jer će vam čula biti istančanija
  • Kod muškaraca se povećava nivo testosterona u telu, što povećava rast mišića, nivo energije, snage, kao i koncentracije i pamćenja, i takođe poboljšava kvalitet sperme

Mane apstinencije

Iako postoji dosta prednosti, takođe postoji i dosta mana, kada je o apstinenciji reč.

  • S obzirom na to da intimni odnosi oslobađaju napetosti, kod pojedinih ljudi može doći do pojačanog stresa, ukoliko ih nemaju redovno. 
  • Umesto istančanijih čula, postoji šansa da žene koje duži period nisu imale odnose, nakon pauze imaju neprijatan osećaj ili suvlju vaginu, dok muškarci mogu imati problem sa erekcijom i samopouzdanjem.
  • Umesto produbljivanja odnosa sa partnerom, kod nekih parova može doći do zahlađenja odnosa, pa i nestanka bliskosti
  • Narušava se imunitet, jer dolazi do manjka hormona koje telo luči prilikom intimnih odnosa, a koji pomažu u jačanju imunog sistema
  • Slabljenje libida

BONUS VIDEO: