26.03.2022.

09:47

Foto: Shutterstock

Magazin

BOLE VAS RUKE, NOGE, LEŽETE UMORNI? Evo šta treba da radite kako biste pobedili SEZONSKU DEPRESIJU zbog promene VREMENA

Prolećna tuga, kako psiholozi nazivaju ovo stanje duha i tela, javlja se svake godine u isto vreme i obično prolazi za dve do tri nedelje.

Od nje najčešće pate žene između 30 i 40 godina, meteoropate, osobe koje mnogo rade, ne hrane se kvalitetno, slabo se kreću, ne provode dovoljno vreme na svežem vazduhu...

Posle hladnog zimskog perioda, s dolaskom sunčanih dana organizam doživljava svojevrstan šok. Potrebno mu je neko vreme da se prilagodi na nove uslove, ali za to ponekad nije spreman, piše Lifepressmagazin. Zbog toga u proleće često osećamo manjak energije, a evo kako možete ponovo da napunite baterije.

Informer

Pomažu masaža i kupke

Da biste bili otporniji na viruse koji vrebaju, unosite više vitamina, posebno vitamin C, a za jačanje imuniteta dobro je da duže boravite na svežem vazduhu.
Za buđenje praktikujte tuširanje naizmenično hladnom i toplom vodom, a večernja kupka u vrućoj vodi s dodatkom etarskih ulja može da pomogne da se oslobodite stresa, kao i masaža.

Ujutro, umesto kafe, popijte zeleni ili crni čaj. Zeleni čaj sadrži kofein pa dobro dođe za podizanje energije. Crni čaj zahvaljujući kofeinu deluje okrepljujuće i smanjuje pospanost i umor.

Energiju možete vratiti i vitaminskim sokom od šargarepe, limuna, pomorandže, jabuke i celera.

Družite se s ljudima s kojima imate slična interesovanja, koji vam ne oduzimaju energiju i koji su uvek dobronamerni.

Ne radite više nego što bi trebalo! Ne preuzimajte na svoja leđa posao koji vam nije potreban. Ne radite prekovremeno i nađite vremena za odmor.

Vežbajte. Umor vas stiže i zbog nedostatka kiseonika. Počnite da vežbate da biste razbudili organizam i poboljšali unos kiseonika svaki dan.

Izbegavajte lenčarenje i izađite na sunce. Vazduh i sunce podstiču lučenje hormona dobrog raspoloženja, a uz pravilnu ishranu prevazići ćete ovaj sezonski problem.

BONUS VIDEO: