26.03.2022.

21:23

Foto: Shutterstock

Magazin

VEČERAS SE POMERA SAT! Doktori nude 6 saveta kako da se ipak NASPAVATE i odmorite!

Iako ćemo kasnije uživati u dužem danu i lepom vremenu, sigurni smo da se sada niko ne raduje pomeranju sata.

Čak i da ste ranoranilac, pretpostavlja se da ne volite baš da vam se oduzima taj jedan sat sna. Međutim, s obzirom na to da ne možemo uticati na vreme i da će se sat svakako pomerati, preostaje nam samo da se na što bolji način prilagodimo situaciji. 

Nekoliko privatnih lekara iz Londona, sastavilo je šest najboljih saveta, uz kojih će vam pomeranje sata lakše pasti:

  • Navike su veoma važne. Pokušajte da idete na spavanje i budite se u isto ili slično vreme svakog dana. Ukoliko ne budete mogli da zaspite, ili se budite više puta u toku noći, nemojte spavati duže, nego izdržite do kraja dana kako biste se sutradan dobro naspavali.
  • Izbegavajte da gledate u ekrane televizora, telefona ili tableta makar jedan sat pre odlaska na spavanje. Možete da makar uključite noćni mod na telefonu ako morate da gledate u njega pred spavanje, ili da nabavite naočare za zaštitu od plavog svetla.
  • Neka vam krevet bude asocijacija samo za spavanje. Probajte da ne radite u spavaćoj sobi i da filmove gledate u dnevnoj, kako biste, kada dođete u spavaću, mogli lakše da zaspite.
  • Neka temperatura u spavaćoj sobi bude malo niža. To će vam pomoći da snizite temperaturu tela i lakše zaspite. Ne preporučuje se da vežbate kasnije uveče, ali ako se ipak odlučite za to, onda nakon toga topao tuš pomaže da se pospeši periferna cirkulacija.
  • Izbegavajte kofein nakon podneva, jer on može ostati u vašem organizmu duže od šest sati i otežati proizvodnju melatonina, koji olakšava san.
  • Probajte da izbegnete ili smanjite alkohol kasno uveče. Iako je sedativ i može vas uspavati, utiče na smanjivanje REM faza, koje su veoma važne za odmor.
  • BONUS VIDEO: