29.03.2022.

16:51

Foto: Shutterstock

Magazin

SMANJUJU RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA I DEMENCIJE! Evo zašto bi još trebalo jesti MORSKE PLODOVE!

Koje su prednosti morskih plodova? Morski plodovi su odličan način da poboljšate svoju ishranu.

Riba štiti srce i krvne sudove zahvaljujući omega-3 masnoj kiselini, održava zdravlje kostiju, čuva vid, sprečava hiperaktivnost, održava moždane funkcije, smanjuje rizik dobijanja raka.

Informer

Riba obiluje omega 3 masnim kiselinama

Morski plodovi su odličan izvor proteina, a proteini su neophodni za izgradnju i održavanje mišićne mase.

Takođe su bogate masnim kiselinama. Prvi razlog zašto bi ljudi trebalo da jedu morsku hranu su omega-3 masne kiseline. 

Omega-3 su dobre masti koje vaše telo ne proizvodi samo, pa ih morate unositi hranom ili suplementima. Masne ribe poput lososa, haringe, pastrmke, sardine su neki od najboljih izvora. Poznato je da omega-3 masne kiseline smanjuju upale u telu, što stoga može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, demencije i određenih vrsta raka.

Osim toga, jedenje kuvane ribe tokom trudnoće i tokom dojenja pomaže vašem detetu da apsorbuje i omega-3, što može podržati razvoj njihovog mozga.

Morski plodovi sadrže puno vitamina i minerala koji nedostaju u prosečnoj ishrani. 
Uvođenje više morskih plodova u svoje obroke može vam pomoći da povećate potrošnju vitamina B12, selena, gvožđa i cinka.

Informer



Takođe, u morskim plodovima možete pronaći važne hranljive materije kao što su kalcijum i vitamin D, od kojih su oba važna za dobro zdravlje kostiju. Jedenje morskih plodova moglo bi da pokrije uobičajene nutritivne praznine posebno kod ljudi sa dijetama sa malo hranljivih materija.

BONUS VIDEO: