30.03.2022.

09:30

Foto:

Magazin

OVAJ ČAJ TREBA PITI UJUTRO JER UVEČE MOŽE DA IZAZOVE NESANICU! Nutricionista otkriva koji čajevi su NAJZDRAVIJI - nana za creva, a kamilica...

 - Dobro je što se sve više piju čajevi. Mnoge zemlje imaju tradiciju i kulturu ispijanja čaja. Mi smo nažalost pili čajeve samo kada smo bolesni. Zato male preporuke koje mogu da pomognu u odluci koje čajeve da pijete- objašnjava Branka.

Crni i zeleni čaj

Pravi čajevi su samo od suzenog lisća zelenog nefermentisanog i crnog fermentisanog lista grma čaja. Sadrže mnogo taina koji je veoma sličan kofeinu, podiže energiju, i zato se preporučuju ujutru i u toku dana. Uveče mogu da izazovu nesanicu. Ako dodajete limun sačekajte da se malo prohladi da ne uništite vitamin C iz limuna. Med se dodaje u prohlađen caj. Pije se bez šećera ili zaslađen, a moze i sa mlekom ili pravom slatkom pavlakom.

Informer

Branka Mitrović nutricionista

Geografsko poreklo

Od crnih i zelenih čajeva najpoznatiji su indiski, japanski i cejlonski. Razlikuju se po aromama.

Biljni čajevi

 - Poznati kao lekoviti čajevi u fitoterapiji odnosno lečenju sušenim biljem. Svaka vrsta biljnog čaja se preporučuje za određene tegobe ali i preventivno. Priprema je prelivanje vrelom vodom i mora malo poklopljen da odstoji. Dodaci po izboru- kaže ona.

Informer

Nana

Poznato je da je nana zdrava, a Mirković otkriva za koji deo tela je važna.

"Nana je odlična za digestivni trakt, posebno za creva. Kamilica je antiseptik, hladi i odlična je protiv upala. Poznati su kantarion, zalfija, planinski, rtanjski kao i razne mešavine.

Čaj od šipka i hibiskusa su jarko crvene boje i bogati vitaminima i mineralima. Moderne mešavine čaja sa dodacima raznih vestačkim  aromama i ukusima su uvek lošijeg kvaliteta, bez obzira na cenu. "

BONUS VIDEO: