12.04.2022.

16:50

Foto: Pixabay

Magazin

NE MOŽETE LAKO DA ZASPITE? Ove zdrave navike će vas rešiti muka!

Istuširajte se toplom vodom

Telesna temperatura prirodno pada noću, počevši dva sata pre spavanja. Kada se utopite u vrućoj kupki, temperatura vam raste - a period brzog hlađenja odmah nakon toga vas opušta.

Dva sata pre spavanja, utoplite se u kupki od 20 ili 30 minuta. Ako podignete temperaturu za stepen ili dva kupanjem, veća je verovatnoća da ćete bolje zaspati. Tuširanje je manje efikasno, ali takođe može biti funkcionalno.

Rasporedite svoju garderobu

Možete pomoći svom telu da prepozna da je vreme za spavanje tako što rutinski ponavljate stvari svake večeri. Na primer, obučete pidžamu, operete kosu ili zube — ove navike mogu biti veoma pogodne za spavanje.

Informer

Obavezno operite zube pre spavanja!


Isključite elektronske uređaje

Možda će vam biti opuštajuće da se dopisujete sa prijateljima neposredno pre spavanja, ali ovakva praksa može povećati količinu vremena koje uzaludno trošite. Osvetljeni ekrani su stimulativni,  pa ih je najbolje izbegavati. Pre ciljanog odlaska na spavanje, počnite da usporavate svoj mozak radeći nešto umirujuće, kao što je čitanje u udobnoj stolici – negde drugde osim u krevetu.

Izbegavajte obroke neposredno pre spavanja

Obilan obrok pre spavanje može dovesti do toga da vaš probavni sistem radi prekovremeno dok ležite. A ako popijete čašu alkohola uz večeru, ona može da vas učini pospanim, ali će poremetiti vaše obrasce spavanja kasnije tokom noći i sprečiti vas da lepo i neprekidno spavate.

BONUS VIDEO: