13.04.2022.

17:12

Foto: Shutterstock

Magazin

IMATE NEPRIJATNE BOLOVE U GRLU? Ovi starinski recepti će vas spasiti muka!

Mlečni napitak s cimetom

Pomešajte kašiku šećera, dva prstohvata sode bikarbone i pola kašičice cimeta. Dodajte 250 ml mleka i dobro zamutite. Stavite na laganu vatru i mešajte. Maknite s vatre pre nego mleko zakipi i dodajte kašiku meda. Servirajte dok je vruće.

Biljni čaj s rakijom

Pomešajte zeleni čaj, kamilicu i čaj od limuna i dobićete zdravi napitak pun antioksidansa. Dodate li tome još i kašičicu meda, limunov sok, đumbir i malo rakije, osećaćete se kao da ste popili prirodni analgetik.

Grgoljanje

Napravite fiziološki rastvor od 250 ml vode i kašičice soli. Mešavinu stavite na vatru i prokuvajte. Uzmite veći gutljaj tečnosti, zabacite glavu i grgljajte. Tekućinu nemojte gutati već je nakon desetak sekundi ispljunite. Ponavljajte to najmanje pet puta dnevno dok simptomi grlobolje ne nestanu. Grgljanje fiziološkom otopinom smanjiće simptome bolnog grla i pomoći kod izbacivanja virusa iz organizma.

Informer

Bol u grlu je čest simptom prehlade

Inhaliranje

Zakuvajte tri šoljice tople vode i uronite vrećicu čaja od limuna, kamilice i malo svežeg đumbira. Ostavite pet minuta da se ohladi. Rukom isprobajte paru da ne bude previše vruća i prelijte tečnost u veću posudu ili posudu za inhaliranje.

Uzmite čisti peškir i prebacite ga preko glave. Nagnite se, prekriveni peškirom, nad posudu i udišite paru kroz usta i nos pet do deset minuta. Grlobolja će tako biti ublažena zbog čega ćete lakše zaspati.

Topla obloga

Napravite čaj od suvih cvetova kamilice i dok je još vruć potopite u njega čisti peškir. Kada se čaj malo ohladi dobro iscedite peškir, zarolajte ga po dužini i zamotajte oko vrata. Kada se obloga ohladi , ponovo zagrejte čaj i ponovite postupak.

BONUS VIDEO: