14.04.2022.

21:24

Foto:

Magazin

ROTKVICE ČUVAJU PLUĆA! Pomažu kod bolesti disajnih puteva, naročito kod kašlja i astme!

Ukoliko želite da budete manje osetljivi na promene spoljne temperature i da vam metabolizam bude dobar, okrenite se ovoj svežoj crveno-zelenoj  kombinaciji boja.

Od holesterola do pritiska


Bogate vitaminom C, kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, folatima i vlaknima, ukusne, niskokalorične rotkvice pravi su eliksir zdravlja. Zahvaljujući jakom antioksidativnom dejstvu vitamina C, svakodnevno konzumiranje ovih crvenih "bombica" uništava slobodne radikale, pomaže u stvaranju kolagena, ubrzava zaceljivanje rana i poboljšava imunološki sistem, a koristi se i u lečenju nekoliko vrsta raka, posebno debelog creva, bubrega, želuca i grla.

Rotkvice imaju antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomažu kod bolesti disajnih puteva, naročito kod kašlja i astme. Izuzetno su korisne kod tegoba sa žuči i jetrom. Osim toga, svrstavaju se među povrće koje je blagotvorno za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju holesterol, regulišu nivo šećera i krvni pritisak.

Informer


Rotkvice imaju antibakterijska i antigljivična svojstva


U narodnoj medicini upotrebljavaju se kao lek protiv žutice jer normalizuju proizvodnju bilirubina. U lečenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi. Rotkvice pomažu pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca, te se preporučuju osobama sklonim anemiji.  

Ako planirate da izgubite koji kilogram, nemojte zaobići ovo povrće. Zbog njegove niske kalorijske vrednosti, lake probavljivosti, obilja vlakana i vode stvara duži osećaj sitosti. Vlakna, uz to, regulišu pražnjenje creva, pa se efektno izbacuju toksini i sprečava pojava zatvora.
Ovi crveni plodovi značajni su i za zdravlje kože. Uspešno čiste lice od akni, a deluju i protivupalno. Poželjno je i da ih jedete, ali i da ih stavljate na problematično mesto na koži. Izmiksajte rotkvice u blenderu, dodajte malo vode i nanesite na kožu nežno utrljavajući smesu vrhovima prstiju. Umijte se, pokupite višak vode peškirom i sačekajte pet minuta da se koža umiri. 

Sok za bolje varenje

Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za probavu. Pomaže protiv zatvora i kod teže probave ugljenih hidrata. Za bolje varenje, pijte sok od rotkvice pre obroka. Kao prirodan diuretik, sok takođe uklanja višak tečnosti iz organizma, ublažava bol i pečenje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog trakta.
Treba znati da je crna rotkvica, rođaka crvene rotkvice, još delotvornija u lečenju navedenih bolesti i tegoba, ali je manje prijatnog ukusa.

BONUS VIDEO: