16.04.2022.

13:02

Foto:

Magazin

ČUVAJU ORGANIZAM OD VIRUSA I UPALA! Ovi lekoviti začini su čuvari zdravlja!

Prepuni su antioksidanata, protivzapaljenskih, antibakterijskih i protivvirusnih sastojaka i to koncentrisanih u malim količinama. Oni imaju blagotvorno dejstvo na organizam, bilo da je reč o borbi protiv alergija i raznih bolova, prevenciji razvijanja tumora, ili prevenciji razvijanja srčanih bolesti. Zbog toga ih treba iskoristiti kao prirodni lek. Ovo su najlekovitiji začini koji će, osim što će poboljšati ukus vaše hrane, doprineti и  očuvanju vašeg zdravlja.

Kim

Kim je jedan od najstarijih začina, a bio je popularan u drevnom Egiptu kao začin i medicinska biljka. Upotrebljavao se protiv bolesti probavnog trakta, za lečenje kašlja i ublažavanje bolova. Ova biljka je korišćena i protiv alergija, upala, za jačanje metabolizma i boljeg izlučivanja tečnosti iz organizma, kao i protiv depresije. Istočni narodi su za nju govorili da leči sve bolesti, osim smrti.

Cimet

Cimet je korišćen još u Egiptu pre 2.500 godina.On je više od dodatka mirisnim kolačima. Dobar je izvor mangana, gvožđa i kalcijuma i pomaže u smanjivanju nadutosti posle obilnog jela. Jedna kašičica cimeta dnevno može sniziti nivoe šećera, holesterola i triglicerida u krvi. Cimet deluje kao sedativ i analgetik, snižava krvni pritisak i drži ga u ravnoteži. Stimuliše cirkulaciju pa se tradicionalno koristi za zagrevanje tela, često u kombinaciji sa đumbirom. Cimet pomaže pri opuštanju napetih i bolnih mišića i protiv prehlade.

Informer

Eterična ulja cimeta deluju antivirusno

Eterična ulja cimeta deluju antivirusno, a upotrebljava se i kod lošeg varenja. Dobar je  za iskašljavanje i kod curenja nosa. Poznato je da mešavina meda i cimeta može izlečiti mnoge bolesti. Ovaj začin najčešće se koristi prilikom pripremanja poslastica, a pomaže pri smanjivanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo da se kod osoba koje su bolovale od dijabetesa tipa 2, a dnevno su koristile cimet, smanjio nivo šećera u krvi. Cimet je dobar i za smanjenje nivoa holesterola, a svi bi trebalo da ga koriste jer pomaže i u prevenciji raka, srčanih udara, kao i trovanja hranom.

Đumbir

Poreklom je iz tropskih predela jugoistočne Azije. Đumbir se koristi u svežem i sušenom stanju ili kao prah.Umiruje kašalj i prehladu, sprečava pojavu glavobolja i migrene, ima antiseptično dejstvo. Obloga od đumbira povećava cirkulaciju i širi krvne sudove, ublažava akutne i hronične bolove kod reumatizma, artritisa, kičme, kamena u bubregu i žučnoj kesi, zubobolje, bronhitisa, zapaljenja jetre, prostate, ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva, ublažava napetost mišica. Koristi se kod digestivnih problema.

BONUS VIDEO: