26.04.2022.

18:49

Foto:

Magazin

ČUVA SRCE I SMANJUJE KRVNI PRITISAK! Ovo povrće je pravi melem za organizam!

Ovo moćno povrće sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, gvožđe, bakar, vlakna, mangan, kalijum, holin, cink, magnezijum i selen. Pritom je siromašno kalorijama (100 grama sadrži tek njih 20), što je čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, špargla ima snažna antiupalna svojstva, te se preporučuje kod bolesti srca i krvnih sudova, a za prevenciju bolesti srca zaslužna je i velika količina vitamina B grupe. Osim toga, jedan je od najbogatijih izvora rutina - flavonoida koji smanjuje holesterol i krvni pritisak.

Informer

Špargle


Porcija špargli sadrži čak 114 odsto preporučene dnevne količine vitamina K, koji je neophodan za jačanje kosti. Vitamin K ujedno sprečava nakupljanje kalcijuma u tkivima koje može da dovede do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Velike količine inulina u špargli ključne su u lečenju smetnji sa varenjem. Naime, ova vrsta vlakna je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija, smanjuju rizik od alergija i raka creva, kao i dijabetesa tipa 2.

Uz lubenice i avokado, ovo povrće spada u namirnice najbogatije antioksidantom glutationom, koji je važan za obnavljanje imunih ćelija i jedan je od najjačih "čistača" organizma. Štaviše, nizak nivo glutationa povezuje se sa preranim starenjem, kancerom, pa čak i preranom smrću.
Špargla je i moćan diuretik koji pomaže telu da se oslobodi mokraćne kiseline, rastvara kamen u bubregu i ublažava simptome gihta. Zbog bogatstva folne kiseline odlična je hrana za trudnice.

BONUS VIDEO: