Autor: Informer.rs

27.04.2022.

12:20

Foto: Pixabay

Magazin

IMATE MASNU KOSU? Ove 2 biljke su SPAS za vaš problem - nisu skupe, a pomažu MNOGO

Leti je čak i gore jer je znojenje pojačano, a ništa lakše nije ni kad se kosa veže u rep ili sakrije pod šeširom. Kad se pere svaki dan, dermatolozi ali i frizeri kažu, masti se još više, pa kako onda rešiti ovaj problem.

- Koliko god bilo teško ili vam delovalo neprijatno, nemojte prati kosu svaki dan. Na taj način ćete dopustiti temenu da se oporavi i ono će se s vremenom samo po sebi sve manje mastiti - savetuju stručnjaci.

Razlozi zašto se dešava da kosa izgleda uvek prljavo nije u šamponima, niti su kriva sredstva za oblikovanje kose. Mnogo više na to utiču i geni i hormoni, ali i način života. Važno je i kako se hranite i da li ste pod stresom.

Informer

Nana

Na društvenim mrežama deli se na stotine saveta i trikova kako rešiti ovaj problem.

Jedan od sastojaka za negu masne kose jeste prašak za pecivo. Pomešajte kašičicu praška za pecivo i šolju vode dok ne dobijete glatku smesu, pa je dobro umasirajte u kožu temena. Potom samo isperite mešavinom kašike jabukovog sirćeta i šolje vode.

Drugi trik je sa sodom bikarbonom. Pomešajte je sa vodom u razmeri 1:3 i ponovite postupak kao sa praškom za pecivo.

Pored praška za pecivo i sode, za negu masnog temena možete upotrebiti i belance. Umutite dva belanceta viljuškom i umasirajte u teme, pa ostavite da odstoji 20 minuta. Posle toga normalno operite kosu šamponom.

Masno teme glave možete negovati i razređenim crnim čajem, tako što ćete ga umasirati u kožu, pa isprati.

Informer

Kopriva je važna za zdravlje

Mešavina aloe vere i limuna jedan je od recepata protiv masne kose. Pomešajte kašičicu sveže aloe vere i dve kašike soka od limuna s uobičajenim šamponom, pa ostavite da stoji na kosi od tri do pet minuta da dobro upije. Na kraju isperite mlakom vodom.

I jabukovo sirće može da pomogne. Pomešajte šolju sirćeta sa šoljom vode, a zatim time isperite kosu.

Kopriva je odlična za jačanje korena kose, ali i kao efikasno sredstvo protiv peruti. Ukoliko ste u prilici, nabavite potpuno prirodan šampon od koprive, ili nakon uobičajenog pranja isperite kosu jakim čajem od ove biljke.

Zeleni čaj sadrži vitamin B koji pomaže u učvršćivanju folikula dlake kako bi se sprečilo opadanje vlasi, ali i pucanje krajeva. Mlak čaj utrljajte posle pranja, pa posle 20 minuta isperite vodom.

Nana utiče na cirkulaciju, pa nije čudno što je preporučuju i za negu vlasišta. Pola šoljice svežeg lišća nane skuvajte u dve šoljice vode. Kad se ohladi, dodajte u šampon.

BONUS VIDEO: