Magazin
NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA! Ovih 6 začina treba da imate u svojoj kuhinji - ubrzavaju metabolizam i odlični su protiv UPALA!
Iako biste rekli da su začini samo nešto što jelima daje bolji ukus, to baš i nije tako.
Oni su veoma značajni po naše zdravlje, što ističe i nutricionistkinja Jovana Vučelić:
- Ma kakav god obrok da spremamo u jednom ćemo se složiti - svako jelo biće ukusnije ukoliko ga malo začinimo. Da, da, ponekad je dovoljna samo trunka nekog začina koje će jelu dati onu neodoljivu aromu i miris koji budi sva čula. A bogami i apetit. Pored toga što obogaćuju ukus, začini su pogodni za korišćenje i zbog još jednog razloga. Oni su bogati antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv velikog broja oboljenja - navodi nutricionistkinja Jovana Vučelić i nudi mali "vodič začina", gde je izdvojila neke od najčešće korišćenih i objasnila koje su sve prednosti njihove upotrebe:
Đumbir
- Ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju. Umiruje kašalj i jača imunitet.
- U salatama, prelivima, smutijima i čorbama. Često se koristi i kao čaj.
Biber
Olakšava varenje, a smanjuje i mučninu i nadutost.
U pripremi jela od mesa i ribe, kao i za marinade i salate.
Pešunov list
- Bogat vitaminima A, K i C, kao i mineralima poput gvožđa, magnezijuma i kalcijuma. Pospešuje cirkulaciju i detoksikaciju organizma.
- Koristi se u kuvanim jelima, salatama, potažima i smutijima. Najbolje je da se jede svež, jer tada zadržava sva lekovita svojstva.