Magazin
ČUVA SRCE I SMANJUJE RIZIK OD SRČANOG UDARA! Orasi su prava riznica zdravlja!
Čuva zdravlje srca
Orah je neverovatan izvor vrednih nutrijenata. Sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K.
Ovi plodovi sadrže i veliku količinu alfa-linolenske kiseline, vrstu omega-3 masnih kiselina, koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Alfa-linolenska kiselina štiti od upale i kalcifikacije krvnih sudova, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizuje krvni pritisak.
S druge strane, mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u održavanju optimalnog nivoa insulina u krvi, smanjuju holesterol i trigliceride.
Otklanja stres
Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak - poznato je da ove kiseline pomažu kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alchajmerove bolesti. Orah i njegovo ulje takođe doprinose smanjenju nivoa stresa i snižavaju visoki pritisak uzrokovan stresom, tvrde naučnici.
Imate problema s nesanicom? Umesto tableta za spavanje, pojedite pet oraha nakon večere, jer oni omogućuju miran san.
Neguje kožu
Orahovo ulje, osim što se koristi u ishrani i kao začin, za spoljnu upotrebu hidrira, podmlađuje kožu i pegla bore, njime se leči perut, opadanje kose i prekomerna masnoća. Nalazi se u mnogim proizvodima za negu, a izvrsno je i kao ulje za masažu. Vitamin E u samim orasima veoma je dobar za kožu.
BONUS VIDEO: