07.05.2022.

09:11

Foto: Pixabay

Magazin

HLEB MOŽE DA STOJI U ZAMRZIVAČU NAJVIŠE OVOLIKO VREMENA! Kada ga izvadite, poprskajte ga sa OVIM, pa će biti HRSKAV kao da je sada ISPEČEN

Poznato je da u prodavnicama danas imamo široki spektar hlebova. Nutricionista Mirković otkriva od čega se oni prave.

 - Hlebovi se danas prave od različitih vrsta žitarica. Mogu se praviti od jedne ili vise pomešanih žitarica. Tako i dobijaju nazive, pšenicni beli, integralni, razani, ovseni... i sa različitim dodacima, semenkama, zacinima, beskvasni... pa domaći, francuski, austriski. Kod nas su još uvek na ceni domaći hlebovi sa hrskavom debljom koricom, a unutra mekani sa velikim supljikama... Industriski, dugotrajni su manje cenjeni.

Informer

Branka Mirković nutricionista

Mnogi se pitaju da li hleb goji, a Branka otkriva da li je to istina.

 - Nažalost ljudi moraju da budu svesni da je hleb osnovna namirnica koja je sačuvala generacije. Hleb se izuzetno ceni i prilikom raznih slavlja se prave posebni hlebovi i pogače. Ne kaže se slučajno hleb nas nasušni. Nažalost kada je blagostanje i kada se mnogo jede ljudi najčesće izbacuju hleb iz ishrane. Hleb ne goji ako se jede u normalnim količinama i treba ga jesti svakodnevno u nekoj količini.

Ukoliko niste znali gde se čuva hleb, to mesto je zamrzivač.

"Hlebovi koji imaju duži rok trajanja, imaju više hemije u sebi, emulgatora, aditiva, koji služe da uspore prirodne procese buđanja, pa da sačuvaju vlagu, da ne promene boju... Cene tih hlebova su visoke, a takav hleb je manje nutritivno vredan i ako je obogaćen različitim dodacima uvek nekom hemijom."

Informer

Hleb

 - Tost je četvrtast oblik hleba koji može da se jede kao svez ili tostira, odnosno ugreje, ispeće. Dvopek je sasušen hleb u kriskama koji se tako prodaje. Ako se pravilno čuva na suvom mestu u kvalitetnoj ambalaži ima veoma dug rok trajanja. Svež hleb možete iseci na kriske i čuvati u frižideru, a možete i komade ili ceo hleb zamrznuti i tako mu produžiti rok upotrebe do tri meseca. Hleb iz zamrzivača poprskati sa malo vode i stavite u toplu rernu, biće hrskav i kao da je sada ispečen. Višak hleba možete sasušiti u rerni, napraviti prezle, od bajatog hleba napavite prženice, poparu, gibanicu od hleba, razne knedle... Hleb svakako ne treba bacati a kreativne, praktične domaćice mogu uvek od hleba da naprave izvrstan obrok - kaže ona.