10.05.2022.

09:07

Foto: Pixabay

Magazin

OVO VOĆE SVI VOLIMO, A OVAKO SE PRAVILNO PERE! Najzahtevnije je, a ako se dobro ne opere nastaju problemi s grlom i dugotrajnim aftama

Otuda se često u ovo vreme mnogi žale na bolove u grlu ili dugotrajne afte. 

Evo šta možete da učinite da biste bili sigurni da je voće i povrće koje koristite u ishrani potpuno čisto i bezbedno za jelo.

Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće razdvojte na listove i držite potopljeno u vodi nekoliko minuta. Listove ocedite i ponovite postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog porekla, ali ako niste sigurni u metod uzgoja, operite ga i sirćetom. Pomešajte dve šoljice vode s pola šoljice belog sirćeta i u mešavinu umačite listove povrća pet minuta, isperite vodom, pa prosušite ubrusom.

ZAPAMTITE

Voće i povrće perite pomoću sirćeta ili soli, pa isperite vodom
Ostavljanje namirnica u čistoj vodi preko noći uklanja neželjene sastojke
Rastvorite kašiku sode bikarbone u vodi, pa u taj rastvor potopite plodove

Jagode najzahtevnije

Najzahtevnije za čišćenje je voće koje raste blizu zemlje, kao što su jagode. Trenutno najpopularnije voće operite u rastvoru vode sa sodom bikarbonom. Dovoljno je da razmutite kašiku sode bikarbone u litru vode i ostavite jagode da odstoje pola sata, a onda ih dobro isperite.

Informer

Jagode

Cvetnice i mladi luk

Povrće poput brokolija i karfiola držite u hladnoj vodi jedan minut pre nego što ga operete vodom ili mešavinom sirćeta i vode. Tikvice i krastavce, ako ih koristite sa korom, istrljajte mekom četkom, pa dobro isperite. Mladi crni i beli luk dobro isprati od ostatka zemlje, oljuštiti vrh, pa potopiti u sirće i vodu.

Osim sirćeta, protiv pesticida i bakterija deluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte kašiku soli i sok jednog limuna. Stavite u ovaj rastvor voće ili povrće i pustite da odstoji 15 minuta. Posle toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.

BONUS VIDEO: