Autor: Informer.rs

10.05.2022.

12:41

Foto:

Magazin

Ovo povrće snižava holesterol i šećer, poboljšava probavu i reguliše nivo vode u organizmu! Lek iz TANJIRA - a ima samo 24 kalorije

Ova biljka je odličan izvor dragocenih vitamina iz B grupe, a tu je i kalijum, koji reguliše nivo vode u organizmu. Od ostalih minerala sadrži bakar, magnezijum i mangan.

Međutim, ono što ovu biljku čini zaista dragocenom jeste visok sadržaj supstanci koje se ponašaju kao jaki antioksidanti. Istraživanja su pokazala da patlidžan sadrži bioflavonoide, koji, osim što poboljšavaju delovanje vitamina C, štite ćelije od oštećenja i nastajanja malignih oboljenja.

Informer

Patlidžan

Kupovina i čuvanje

Zagasitoljubičasta boja patlidžana pokazatelj je da je svež. Plodovi su dovoljno zreli ako se pod pritiskom prsta lagano udube. Peteljka treba da bude sočna i čvrsta. Obratite pažnju i na tamne mrlje, jer je to znak da se patlidžan kvari iznutra. Birajte plodove dugačke otprilike 15 centimetara. Čuvajte ih u frižideru, u plastičnoj kesi, najduže pet dana, i dalje od jabuka, koje proizvode etilen i time utiču na brže starenje patlidžana.

Patlidžan se posebno preporučuje ljudima koji imaju problema sa holesterolom ili visokim šećerom, ali i onima koji muče muku sa probavom.

Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana patlidžan pozitivno utiče na metabolizam i dobar je protiv opstipacije.

BONUS VIDEO: