11.05.2022.

20:19

Foto:

Magazin

IMA MANJE KALORIJA OD HLEBA, A SADRŽI VIŠE KALIJUMA NEGO BANANA! Krompir je riznica zdravlja!

Zdrava vlakna

Ovaj najčešći prilog na trpezi je jedna od najhranljivijih biljaka u svetu. Ima manje kalorija od hleba, pirinča i testenine, a sadrži više kalijuma nego banana. Osim toga, ima više iskoristivog gvožđa od bilo kojeg drugog povrća, a uz to, dobar je izvor vitamina C, B, magnezijuma, fosfora, bakra, mangana, cinka i molibdena.
Naučna istraživanja dokazala su da ovo povrće snižava krvni pritisak, te time smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sadrži određene molekule, takozvane kukoamine, koji mu pomažu u tome, a preporučeno je da se kod hipertenzije nedeljno konzumira nekoliko porcija kuvanog ali neslanog krompira.
Osim toga, samo jedan pečeni krompir obezbeđuje čak 12 odsto preporučenih zdravih vlakana dnevno. Rad creva je u tom slučaju daleko bolji, a rizik za dobijanje raka pankreasa smanjen.

Informer

Mladi krompir

Narodna medicina

U narodnoj medicini obloge od kuvanog krompira koriste se protiv reume, gihta i promrzlina. Umivanje sokom od krompira leči akne, ekcem i fleke na licu. Obloge od sirovog krompira koriste se kod povišene temperature, opekotina i glavobolje, dok se protiv gastritisa uzima kašičica soka od krompira tri puta dnevno pre obroka.
Sveži sok ima protivupalno dejstvo, te je ovaj moćni napitak, osim što pomaže kod artritisa i ostalih degenerativnih promena, naročito na zglobovima, podjednako efikasan i kod bolova u leđima time što podstiče cirkulaciju.
Sok se pravi jednostavno. Krompir dobro operite i ubacite u sokovnik ili izrendajte i procedite kroz gazu. Uvek pijte sveže pripremljen sok, a radi boljeg ukusa možete da ga pomešate sa jabukom i šargarepom, sokom od limuna ili medom.

BONUS VIDEO: