14.05.2022.

13:37

Foto:

Magazin

SAVETI PSIHOTERAPEUTA: 4 načina kako da lakše prebolite RASKID VEZE!

Nikada nije lako kada se prekine veza, čak iako ste vi ti koji ste rešili da "presečete".

Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste olakšali proces isceljenja, a pshoterapeut Ksenija Mijatović, nudi svoja četiri saveta:

1. Sasvim je ok da ih još uvek volite, iako je kraj. Ljubav nekada nije dovoljna

- Nije uvek kraj kada je u srcu kraj, već kada u stvarnom životu odlučite vi ili neka druga osoba da vaš odnos više ne funkcioniše. I tada je teško i zbunjujuće - kome verovati? Svojim emocijama ili onome što se u relanom životu dešava? Zdrav razum je nešto što je svakom dostupno i zato - u redu je da ih još uvek volite, ali to ne znači da treba da se vratite u taj odnos/vezu ili da im dozolite da se vrate.

2. Volite sebe više. Ne možete očekivati da vas neko drugi tretira bolje i voli više nego vi sami sebe.

- To je važno jer to su granice. Kako da vas drugi tretiraju kako treba, ako vi sami sebe ne tretirate sa ljubavlju i poštovanjem.

3. Otpustite fantaziju. Najčešće žalimo za onim što smo mislili da taj odnos ili osoba može biti.

- Pa jednostavno je, možete žaliti za nekom fantazijom koju ste imali u svojoj glavi, kakav je taj odnos mogao da bude, ali on to nije bio, zato se i završio.

4. Prekinite kontakt. Ne, ne morate da budete prijatelji.

- Raskrstite sa prošlošću tako što ćete oprostiti sebi i drugome što niste umeli bolje. Niko još nije ispravio "krive Drine" , idite dalje! Opraštanje će vas osloboditi emocionalnog tereta koji nosite.

BONUS VIDEO: