22.05.2022.

16:55

Foto: Shutterstock

Magazin

KROMPIR U NARODNOJ MEDICINI! Protiv reume, ekcema, glavobolje, visokog pritiska...

Omiljeno povrće širom sveta je, bez sumnje, krompir, posebno dok je mlad. Jednogodišnja zeljasta biljka koja potiče iz Perua u Evropu je stigla sa španskim moreplovcima pre četiri veka, a danas je prisutna u svakom kutku planete. Prženi, kuvani, pečeni, kao prilog ili deo salate, mladi krompirići su ne samo ukusni već i vrlo zdravi.

Zdrava vlakna

Ovaj najčešći prilog na trpezi je jedna od najhranljivijih biljaka u svetu. Ima manje kalorija od hleba, pirinča i testenine, a sadrži više kalijuma nego banana. Osim toga, ima više iskoristivog gvožđa od bilo kojeg drugog povrća, a uz to, dobar je izvor vitamina C, B, magnezijuma, fosfora, bakra, mangana, cinka i molibdena.

Informer

Krompir je dobar izvor vitamina C

Zbogom, žuljevi

Narendani sirov krompir kao oblog dobar je i za uklanjanje žulja. Oblog se previje i pričvrsti na žulj pred spavanje i ostavi da stoji čitave noći. Postupak se ponavlja dok žulj ne nestane.

Naučna istraživanja dokazala su da ovo povrće snižava krvni pritisak, te time smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sadrži određene molekule, takozvane kukoamine, koji mu pomažu u tome, a preporučeno je da se kod hipertenzije nedeljno konzumira nekoliko porcija kuvanog ali neslanog krompira.

Osim toga, samo jedan pečeni krompir obezbeđuje čak 12 odsto preporučenih zdravih vlakana dnevno. Rad creva je u tom slučaju daleko bolji, a rizik za dobijanje raka pankreasa smanjen.

Narodna medicina

U narodnoj medicini obloge od kuvanog krompira koriste se protiv reume, gihta i promrzlina. Umivanje sokom od krompira leči akne, ekcem i fleke na licu. Obloge od sirovog krompira koriste se kod povišene temperature, opekotina i glavobolje, dok se protiv gastritisa uzima kašičica soka od krompira tri puta dnevno pre obroka.

Informer

Sveži sok od krompira podstiče cirkulaciju. Dodajte jabuku, šargarepu, limun ili med

Sveži sok ima protivupalno dejstvo, te je ovaj moćni napitak, osim što pomaže kod artritisa i ostalih degenerativnih promena, naročito na zglobovima, podjednako efikasan i kod bolova u leđima time što podstiče cirkulaciju.

Sok se pravi jednostavno. Krompir dobro operite i ubacite u sokovnik ili izrendajte i procedite kroz gazu. Uvek pijte sveže pripremljen sok, a radi boljeg ukusa možete da ga pomešate sa jabukom i šargarepom, sokom od limuna ili medom. 

Informer

Prolećna salata

Recept plus - Prolećna salata

Sastojci: 1 kg mladih krompirića, veza (450 g) špargli, 300 g mladog, očišćenog, graška, veza mladog, crvenog, luka, 3 čena mladog belog, luka, veza rotkvica, malo svežeg vlašca, maslinovo ulje, so, aćeto balzamiko.
Priprema:
Krompiriće operite, veće isecite na manje delove, stavite u pleh, prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. Dodajte špargle (očišćene i isečene na par delova) i mladi crveni i beli luk. Prelijte sa još malo maslinovog ulja, pojačajte temperaturu na 220 stepeni i pecite 15 minuta. Preručite na tanjir za serviranje, dodajte obareni grašak (par minuta minuta kuvanja), rotkvice, svež vlašac i opet malo maslinovog ulja i aćeta balzamika.