16.05.2022.

14:43

Foto:

Magazin

POMAŽE KOD BROJNIH TEGOBA! Gastroenterolog otkriva značaj SURUTKE - da li znate koja je bolja, kozja ili kravlja?!

Gastroenterolog Vojislav Perišić, gostovao je u jednoj emisiji i tom prilikom govorio o značaju surutke, koliko može da pomogne kod brojnih tegoba, ali i koja je bolja, kravlja ili kozja:

- Surutka nudi solidni kvantum proteina i to onih sa aminokiselinama koje se brzo ugrađuju u mišić. A to znači da nema procesa varenja, aspsorpcije, cirkulacije... On se direktno ide u mišić i jetru. Masti nema, a ako je još kozja surutka, to je najbolje - navodi doktor i dodaje:

- Savetuje se da se uzima od pola do litar i po uz 300 grama sira dnevno. To je velika količina zbog laktoze, koja izaziva retke stolice. Ona menja pH debelog creva i detoksikuje ga. Debelo crevo je izvor toksina kod bolesti jetre. Ako floru creva 'zakiselimo' laktozom, onda će pH biti niži, bakterije neće uspevati i opterećenje endotoksina u debelom crevu će biti bolje", kaže dr Voja i napominje da je surutka veoma korisna i da se ne treba plašiti laktoze u njenom slučaju. Ređa stolica, koju ovaj mečni šećer izaziva, nije problem.

Kozja ili kravlja - koja je bolja?

Mnogi pribegavaju ovoj drugoj jer je prijatnijeg ukusa, a dr Perišić kaže da postoji način i da kozju "poboljšate".

- Kravlja surutka ima bolji ukus i šmek, ali kozja je zdravija. Ali ovu drugu možemo da korigujemo. Na jedan litar surutke dodaćemo šoljicu soka od limuna i 3-4 kašika meda.

A zašto je kozja zdravija?

- Lipidi iz kozjeg mleka se direktno metabolišu. To su kratkolančane masne kiseline koje se metabolišu bez ikakvih posrednika i pacijent se oseća mnogo bolje. Kada je jetra bolesna, ni mozak, ni mišići nisu dobro. U surutki postoji metabolit serotonin, hormom sreće. Zbog njega se ljudi koji piju ovaj napita vrlo brzo, već narednog dana osećaju optimističnije, raspoloženije...

Da li može da se pretera?

- Ako se pretera sa unosom surutke, dobićemo proliv, od pet do šest stolica dnevno. Ali to nije loše. Ko ima bolest jestre, to će mu prijati, tako se oslobađaju toksični metaboliti - zaključio je dr Perišić.

BONUS VIDEO: