Magazin
SLATKIŠ BEZ GRIŽE SAVESTI! Štiti od UV zračenja, čuva srce i snižava pritisak!
Za razliku od mlečne čokolade koja je krcata šećerima i siromašna antioksidansima, crna čokolada je pravi rudnik antioksidansa. Zanimljivo, čokolada s visokim udelom kakaa (barem 70 odsto) sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj ili crno vino! Ovo su neke od njenih prednosti...
Lep ten
Ako želite da zaštite kožu od oštećenja sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom koja je bogata antioksidansima. Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Nutrition” pokazalo je da osobe koje konzumiraju tamnu čokoladu imaju glatkiju kožu, 25 odsto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava vlagu. Isto tako, čokoladom možete sprečiti pegavost uzrokovanu starenjem.
Zdravo srce
Harvardski stručnjaci su analizirali 21 prethodno objavljenu studiju o konzumaciji kakaa s ukupno 2.500 ispitanika. Osim što može da poboljša stanje krvnih sudova, konzumacija kakaa je odgovorna za smanjenje lošeg holesterola (LDL-a) kod osoba mlađih od 50 godina, dok istovremeno povećava nivo dobrog holesterola (HDL-a).
Kad vam dignu pritisak
Čokolada može da snizi krvni pritisak - ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako je istraživanje Univerzitetske bolnice u Kelnu pokazalo da čak i male količine tamne čokolade daju sličan efekat obaranja pritiska u poređenju s opsežnim dijetetskim merama koje su se pokazale delotvornim kod kardiovaskularnih problema.
U borbi protiv slobodnih radikala
Visok nivo antioksidansa polifenola, koji se nalazi u tamnoj čokoladi, smanjuje štetu koju čine slobodni radikali u organizmu. Biohemičari s Londonskog Kings koledža utvrdili su da 17 čaša soka od pomoranzđe ima isti učinak na slobodne radikale kao 50 grama tamne čokolade.
Osim toga čokolada podiže raspoloženje, popravlja koncentraciju, smanjuje kašalj, čuva vid i spasava vas od grickalica. Pa, uživajte!