30.05.2022.

20:30

Foto:

Magazin

(RECEPTI) Kupusnjača koja perfektno ČISTI ORGANIZAM! Keleraba za VITAK STRUK!

Ako ste odlučili da primenite fino čišćenje organizma pred leto, obavezno u ishranu uvrstite - kelerabu. Ovo povrće, koje ima ukus sličan srcu kupusa, samo što je blaže i hrskavije, preporučuje se za jačanje imuniteta, pomaže kod hipoglikemije, dijabetesa i visokog pritiska i idealno je za skidanje kilograma.

Dobrobiti za zdravlje

Jedna šolja kelerabe sadrži više C vitamina nego što vam treba za ceo dan - 138 odsto preporučenog dnevnog unosa. Sadrži i vitamine B grupe, a u nešto manjoj količini vitamin A i karoten. Od minerala su prisutni kalijum, bakar, kalcijum, mangan, gvožđe i fosfor.

Keleraba pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem, a pomaže da se smanji i količina lošeg (LDL) holesterola.

Informer

Ljubičasta keleraba

Redovna upotreba svežeg ploda poboljšava apsorpciju gvožđa, odgovornog za snabdevanje krvi kiseonikom, čime se povećava energija. Ovo povrće povoljno deluje na zdravlje kostiju, limfni i sistem za varenje, vezivno tkivo, zube, desni.

Pokazala se i vrlo efikasnom kod ublažavanja edema, kandidijaze i virusnih infekcija. S obzirom na to da pomaže kod stabilizacije nivoa šećera u krvi, preporučuje se kod hipoglikemije i dijabetesa. Ako se redovno jede, prevenira pojavu kamena u bubregu, a zahvaljujući kalijumu pomaže kod regulacije krvnog pritiska. Preporučuje se i kod opstipacije, a stručnjaci tvrde i da zbog obilja vlakana čuva zdravlje debelog creva.

Od Nemačke do Indije

Ova bela, zelena ili ljubičasta kupusnjača, mada je ljubičasta kod nas retko zastupljena, naročito je omiljena u Nemačkoj i Indiji. Ako nemate ideju kako da je servirate, predlažemo vam da napravite ćušpajz, paprikaš ili neko drugo varivo i umesto krompira stavite kelerabu, napunite je i zapečete, napravite musaku ili salatu sa rotkvicama i kruškama. Ovo povrće se koristi i kao začin za hleb, u jelima sa ribom i mesom, a kada se skuva može se pripremiti ukusan pire.

Informer

Prolećna čorbica

Sastojci: dve-tri mlade kelerabe, koren celera, koren i listovi peršuna, glavica crnog luka, čen belog luka, zelena paprika, 2 manje šargarepe, šoljica graška, krompir, šoljica pirinča, maslinovo ulje.

Priprema: Na ulju propržite seckanu šargarepu, dodajte seckan crni luk i seckanu papriku, malo prodinstajte, a zatim dodajte na kockice seckanu kelerabu i ostalo povrće. Nalijte vodom i kuvajte oko pola sata da povrće omekša. Dodajte so, biber i naseckan čen belog luka, a na kraju dodajte pirinač. Kad je čorbica gotova, pospite je listovima peršuna. Napomena: po želji čorbicu možete da blendirate, kao i da dodate pečurke.

Informer

Pomfrit iz rerne

Sastojci: 2 manje kelerabe, so, biber, susam, malo prezli za posipanje (nije obavezno), malo ulja, malo kurkume.

Priprema: Oljuštite kelerabu i isecite je kao pomfrit. Možete da je stavite u začinjenu vodu da se na minut-dva obari. Procedite je iz vode i posušite. Poređajte je u pleh obložen pek-papirom, poprskajte maslinovim uljem, začinite, pospite prezlama, susamom, dodajte kurkumu. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

Informer

Punjene kelerabe

Sastojci: 6 keleraba, 300 g mlevenog mesa, veća glavica crnog luka, ljuta papričica (opciono), manja šargarepa, 2 kašike putera, 2-3 čena belog luka, 375 ml bujona, 180 ml kisele pavlake, 2 kašike brašna, so, biber, jaje.

Priprema: Kelerabu oljuštite i blanširajte u posoljenoj vodi dva do tri minuta. Donji deo malo zarežite, a gornji deo odsecite da vam budu kapice. Izdubite kelerabu, iseckajte sredinu i ostavite sa strane. Propržite crni luk i meso kelerabe, dodajte narendanu šargarepu, ljutu papričicu i mleveno meso. Sklonite s ringle i dodajte jaje, seckani beli luk i začinite. Kelerabe napunite smesom, prekrijte kapicama i stavite u vatrostalnu posudu. Sipajte 125 ml bujona, pokrijte folijom i pecite na 200 stepeni 40-50 minuta. Poslednjih desetak minuta pecite otkriveno. Za sos u šerpicu stavite 250 ml bujona, brašno i pavlaku i kuvajte uz mešanje dok se lepo ne zgusne.

Informer

Vitaminska salata

Sastojci: po 100 g kelerabe, kupusa, bele rotkve i šargarepe, 200 g slatkih jabuka, sok od limuna, so, maslinovo ulje.

Priprema: Kelerabu, šargarepu, kupus i belu rotkvu oljuštite, a zatim sve izrendajte (ili isecite na tanke štapiće) i pomešajte. Jabuku izrendajte na kraju da ne bi potamnela, dodajte kašiku-dve soka od limuna i kašiku ulja, pa promešajte. Pred serviranje posolite i opet promešajte.