Foto:
Magazin
(RECEPTI) Kupusnjača koja perfektno ČISTI ORGANIZAM! Keleraba za VITAK STRUK!
Ako ste odlučili da primenite fino čišćenje organizma pred leto, obavezno u ishranu uvrstite - kelerabu. Ovo povrće, koje ima ukus sličan srcu kupusa, samo što je blaže i hrskavije, preporučuje se za jačanje imuniteta, pomaže kod hipoglikemije, dijabetesa i visokog pritiska i idealno je za skidanje kilograma.
Dobrobiti za zdravlje
Jedna šolja kelerabe sadrži više C vitamina nego što vam treba za ceo dan - 138 odsto preporučenog dnevnog unosa. Sadrži i vitamine B grupe, a u nešto manjoj količini vitamin A i karoten. Od minerala su prisutni kalijum, bakar, kalcijum, mangan, gvožđe i fosfor.
Keleraba pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem, a pomaže da se smanji i količina lošeg (LDL) holesterola.
Informer
Redovna upotreba svežeg ploda poboljšava apsorpciju gvožđa, odgovornog za snabdevanje krvi kiseonikom, čime se povećava energija. Ovo povrće povoljno deluje na zdravlje kostiju, limfni i sistem za varenje, vezivno tkivo, zube, desni.
Pokazala se i vrlo efikasnom kod ublažavanja edema, kandidijaze i virusnih infekcija. S obzirom na to da pomaže kod stabilizacije nivoa šećera u krvi, preporučuje se kod hipoglikemije i dijabetesa. Ako se redovno jede, prevenira pojavu kamena u bubregu, a zahvaljujući kalijumu pomaže kod regulacije krvnog pritiska. Preporučuje se i kod opstipacije, a stručnjaci tvrde i da zbog obilja vlakana čuva zdravlje debelog creva.
Od Nemačke do Indije
Ova bela, zelena ili ljubičasta kupusnjača, mada je ljubičasta kod nas retko zastupljena, naročito je omiljena u Nemačkoj i Indiji. Ako nemate ideju kako da je servirate, predlažemo vam da napravite ćušpajz, paprikaš ili neko drugo varivo i umesto krompira stavite kelerabu, napunite je i zapečete, napravite musaku ili salatu sa rotkvicama i kruškama. Ovo povrće se koristi i kao začin za hleb, u jelima sa ribom i mesom, a kada se skuva može se pripremiti ukusan pire.
Informer
Sastojci: dve-tri mlade kelerabe, koren celera, koren i listovi peršuna, glavica crnog luka, čen belog luka, zelena paprika, 2 manje šargarepe, šoljica graška, krompir, šoljica pirinča, maslinovo ulje.
Priprema: Na ulju propržite seckanu šargarepu, dodajte seckan crni luk i seckanu papriku, malo prodinstajte, a zatim dodajte na kockice seckanu kelerabu i ostalo povrće. Nalijte vodom i kuvajte oko pola sata da povrće omekša. Dodajte so, biber i naseckan čen belog luka, a na kraju dodajte pirinač. Kad je čorbica gotova, pospite je listovima peršuna. Napomena: po želji čorbicu možete da blendirate, kao i da dodate pečurke.
Informer
Sastojci: 2 manje kelerabe, so, biber, susam, malo prezli za posipanje (nije obavezno), malo ulja, malo kurkume.
Priprema: Oljuštite kelerabu i isecite je kao pomfrit. Možete da je stavite u začinjenu vodu da se na minut-dva obari. Procedite je iz vode i posušite. Poređajte je u pleh obložen pek-papirom, poprskajte maslinovim uljem, začinite, pospite prezlama, susamom, dodajte kurkumu. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Informer
Sastojci: 6 keleraba, 300 g mlevenog mesa, veća glavica crnog luka, ljuta papričica (opciono), manja šargarepa, 2 kašike putera, 2-3 čena belog luka, 375 ml bujona, 180 ml kisele pavlake, 2 kašike brašna, so, biber, jaje.
Priprema: Kelerabu oljuštite i blanširajte u posoljenoj vodi dva do tri minuta. Donji deo malo zarežite, a gornji deo odsecite da vam budu kapice. Izdubite kelerabu, iseckajte sredinu i ostavite sa strane. Propržite crni luk i meso kelerabe, dodajte narendanu šargarepu, ljutu papričicu i mleveno meso. Sklonite s ringle i dodajte jaje, seckani beli luk i začinite. Kelerabe napunite smesom, prekrijte kapicama i stavite u vatrostalnu posudu. Sipajte 125 ml bujona, pokrijte folijom i pecite na 200 stepeni 40-50 minuta. Poslednjih desetak minuta pecite otkriveno. Za sos u šerpicu stavite 250 ml bujona, brašno i pavlaku i kuvajte uz mešanje dok se lepo ne zgusne.
Informer
Sastojci: po 100 g kelerabe, kupusa, bele rotkve i šargarepe, 200 g slatkih jabuka, sok od limuna, so, maslinovo ulje.
Priprema: Kelerabu, šargarepu, kupus i belu rotkvu oljuštite, a zatim sve izrendajte (ili isecite na tanke štapiće) i pomešajte. Jabuku izrendajte na kraju da ne bi potamnela, dodajte kašiku-dve soka od limuna i kašiku ulja, pa promešajte. Pred serviranje posolite i opet promešajte.