Autor: Informer.rs

31.05.2022.

12:17

Foto:

Magazin

Ukoliko pijete 3 do 4 ŠOLJICE kafe svakoga dana dogodiće se nešto NEVEROVATNO - iznenađujući rezultati istraživanja

U studiji u kojoj je učestvovalo 170.000 zdravih Britanaca u 50-im godinama, istraživači su posmatrali ljude koji su pili nezaslađenu ili zaslađenu kafu i oni koji nisu pili kafu tokom sedam godina.

Otkrili su da je pijenje između dve do četiri šoljice dnevno dobra tačka, bez obzira da li su koristili šećer ili ne.

Oni koji su pili nezaslađenu kafu imali su do 29 odsto manji rizik u poređenju sa onima koji ne piju, dok je zaslađena kafa bila povezana sa 31 odsto manjim rizikom.

Informer

Kafa

Ali istraživači sa Južnog medicinskog univerziteta u Guangdžouu, u Kini, rekli su da je prosečni konzument kafe dodaje samo jednu kašičicu šećera.

To je daleko manje od količine u mnogim popularnim kafama iz uličnih lanaca, upozorili su stručnjaci.

Konzumiranje previše šećera može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes i bolesti srca.

Novo istraživanje pridružuje se mnoštvu studija koje povezuju kafu sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući opštu dugovečnost i manje šanse za depresiju ili dijabetes.

Veruje se da hemikalije u kafi smanjuju upalu, ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju osetljivost na insulin, piše Daily Mail.

Veza između količine kafe i njenog efekta

U studiji, objavljenoj u Annals of Internal Medicine, istraživači su analizirali podatke o zdravlju i ishrani 171.616 Britanaca.

Tri četvrtine su bili konzumenti kafe, od kojih je otprilike polovina pila nezaslađenu, svaki šesti je imao šećer, a jedan od 20 koristio je veštačke zaslađivače.

Istraživači su zatim proverili zdravstvene kartone učesnika za narednih sedam godina, beležeći da li su umrli.

Informer

Naučnici su otkrili vezu između količine popijene kafe i njenog zaštitnog efekta.

Ispijanje između dve i četiri šoljice predstavljalo je najmanji rizik od smrti, ali čini se da više od šest povećava rizik.

Glavni autor studije, dr Čen Mao, epidemiolog, dodala je da su nalazi za veštačke zaslađivače neubedljivi.

 - Potrošnja veštački zaslađene kafe bila je mnogo manja od one nezaslađene kafe i kafe zaslađene šećerom, što je umanjilo moć otkrivanja bilo kakve povezanosti -  rekla je ona.

Profesor Gunter Kunle, stručnjak za ishranu na Univerzitetu u Redingu, rekao je da su implikacije studije na zdravlje ograničene, iako korisne.

 - Podaci o ishodima su veoma dobri, ali podaci o ishrani su ograničeni – u ovom slučaju, nemaju mnogo detalja o vrsti konzumirane kafe koji mogu imati sveukupni uticaj na zdravlje -  rekao je on.