02.06.2022.

16:22

Foto:

Magazin

DA LI JE POTREBNO PRATI PEČURKE PRE KUVANJA? Iskusne domaćice su otkrile tajnu!

Milion je načina da ih napravimo, ali da li znate kako treba da se obrade pre kuvanja ili pečenja? Neke domaćice ih peru, a neke ne, i večita je dilema šta je pravilno.

Informer

Marinirane pečurke

Pečurke se pre obrade NE peru. Možda vam to ne deluje kao dobro higijensko rešenje, ali ne brinite. Šampinjoni se uzgajaju i beru što je moguće pažljivije, tako da o standardnoj prljavštini ne može biti govora. Ali sa pranjem postoje poteškoće.

Činjenica je da same pečurke sadrže previše vode. Ako ih operete pre upotrebe, onda one gube sav ukus. Uradite sledeću stvar i biće spremne za korišćenje.

Koristeći sečivo noža uklonite posebno kontaminirana područja. Zatim pečurke temeljno obrišite salvetom ili ubrusom. Ako su pečurke iz nekog razloga previše prljave, onda navlažite čistu krpu i lagano ih obrišite.

Sveže pečurke sadrže oko 2% belančevina, a sušene čak 20%. Pečurke sadrže vitamine B grupe i 100g šampinjona zadovoljava približno četvrtinu preporučene dnevne količine vitamina B2 i nijacina (B3). Sadrže i malu količinu vitamina D i E.

Informer

Pečurke odgajane na svetlosti bogate su vitaminom D. Što se minerala tiče, pečurke ili gljive su dobar izvor kalijuma, fosfora i gvožđa. Takođe sadrže cink i bakar i praktično nemaju natrijum, zbog čega su pogodne za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska.

BONUS VIDEO: