Autor: Informer.rs

03.06.2022.

14:19

Foto:

Magazin

ŠTA STOPALA GOVORE O VAŠEM ZDRAVLJU? Nisu štikle krive za BOL - ako su vam prsti promenili BOJU onda imate bolest

Stručnjaci savetuju da ne zanemarujete pojave koje se javljaju u predelu stopala i ako su učestale, obavezno se obratite svom lekaru kako bi vam propisao potrebnu terapiju.

Hladnoća

Ako su vam stopala često hladna, možda imate problema s cirkulacijom krvi. Problemi s cirkulacijom često su povezani sa pušenjem, srčanim bolestima, visokim krvnim pritiskom ili oštećenjima kapilara usled nekontrolisanog dijabetesa.

Bolovi

Bol u stopalima nije uvek uzrokovan visokim štiklama, već može da znači da imate mali prelom u kostima. Taj prelom je možda uzrokovan intenzivnim vežbama ili osteoporozom.

Beli, plavi i crveni prsti

Rainaudova bolest može uticati da vam prsti na nogama pobele, pa dobiju plavu, a zatim crvenu i onda se vrate u svoju prirodnu boju. Ova bolest je uzrokovana sužavanjem arterija, a suženje je uglavnom posledica stresa ili temperaturnih promena.

Informer

Stopala

Bol u peti

Plantar fasciitis je upala ligamenata koji su vezani za petnu kost i najčešći su uzrok bola u peti. Druge stvari koje mogu da izazovu bol jesu artritis, intenzivne vežbe i loše cipele.

Usporeno hodanje

Ako primetite da usporeno hodate, onda ste možda suočeni s perifernim oštećenjem nerava. To može biti uzrokovano nedostatkom vitamina zbog alkoholizma ili infekcija.

Nokti

Ako nokti počnu da vam se krive, možda imate problema s jetrom, neko srčano oboljenje, bolesti pluća ili određenu infekciju.

Otok

To je privremena reakcija, pogotovo ako stojite dugo ili sedite u istom položaju. Ipak, ako su vam stopala često natečena, to može biti znak loše cirkulacije, ugruška u krvi, problema s limfnim sistemom ili poremećaja u radu bubrega. Obratite se lekaru ako vam noge stalno otiču.

BONUS VIDEO: