Autor: Informer.rs

11.06.2022.

13:19

Foto: Pixabay

Magazin

URINARNE INFEKCIJE najčešće boljke posle KUPANJA! Evo zbog čega je važno da vam KUPAĆI bude SUV

Najčešće je reč o urinarnim infekcijama.

U 68 odsto slučajeva uzročnik urinarnih infekcija je bakterija ešerihija koli. Ako previše vremena provodite na kupalištima, bakterije iz vode se skupljaju na vašem kupaćem kostimu, a kako vlažno okruženje pospešuje njihovo razmnožavanje, na dobrom ste putu da završite kod urologa.

Kako da prepoznate

Osobe koje boluju od infekcija urinarnog trakta osećaju tup i neprijatan bol u donjem delu stomaka, češće imaju potrebu da idu u toalet, osećaju peckanje dok mokre, a miris urina je neprijatan.

Informer

Trudnice i deca ugroženi

Urinarne infekcije pogađaju sve uzraste, ali bi posebno trebalo da se zaštite trudnice i deca, zbog ozbiljnih komplikacija koje mogu nastati usled dugotrajne infekcije.

Štaviše, ove simptome ponekad prate i pojava krvi u mokraći i povišena temperatura. U slučaju da ove znake zanemarite i ne počnete terapiju, lekari kažu da dugotrajna infekcija može oštetiti i bubrege.

Kako da sprečite

Iako kupanje nosi rizik od infekcija, ne morate se odreći užitka u vodi. Posle kupanja obavezno se tuširajte i obucite suv kupaći. Da biste sprečili zadržavanje bakterija u mokraćnim kanalima, pijte više tečnosti, a posebno nezaslađen sok od brusnice, koji se pokazao kao dobar prirodni lek protiv bakterija.

BONUS VIDEO: