16.06.2022.

16:57

Foto:

Magazin

KAKO PREPOZNATI NARCISA? Predvode svaki razgovor i neprestano govore o sebi, a kada je prijateljstvo u pitanju...

Ovih sedam stavki mogu vam pomoći da odredite da li imate posla s jednim od njih.

Poput mnogih poremećaja mentalnog zdravlja, tako ni kod narcisoidnog nije sve crno-belo. Neke karakteristike mogu biti očite, dok su druge prilično suptilne.

Ako niste sigurni da li je neko koga poznajete narcis, ove stavke bi vam mogle pomoći da to utvrdite.

Informer

Narcisi često misle da su bolji i pametniji od svih ostalih

Predvode svaki razgovor i neprestano govore o sebi

Narcisi često misle da su bolji i pametniji od svih ostalih. Zbog toga uspevaju da stalno pričaju o sebi i svojim postignućima. Retko će vas pitati za ono što se dešava u vašem životu i uglavnom će oni voditi glavnu reč, dok ćete vi ćutati.

Empatija

Jedna od karakterističnih osobina narcisa je njihova nesposobnost da osete kako se druga osoba oseća. Oni vrlo često ne shvataju pojam emocija te je moguće da ćete se kraj njih osećati nevidljivim ili neshvaćenim.

Odnosi na duge staze

Narcisoidne osobe uglavnom imaju samo povremene prijatelje, poznanike ili čak ljude koje smatraju "neprijateljima". Oni uglavnom nemaju dugoročne niti prave odnose, a moguće da ćete primetiti i kako kritikuju vaše prijatelje ili vas teraju da se osećate krivim što provodite vreme s njima.

Informer

Uvek su u pravu

Osobe koje nemaju poremećaj narcisoidnosti u stanju su da prepoznaju kada učine nešto pogrešno i nemaju problem da to priznaju i drugoj strani uputiti izvinjenje. U međuvremenu, svađe s narcisom će vas iscrpeti jer kod njih ne postoji rasprava ni kompromis. Jednostavno su uvek u pravu.

BONUS VIDEO: