28.06.2022.

17:20

Foto:

Magazin

KAKO ODABRATI SLATKU LUBENICU? Ovi trikovi će vam pomoći!

1. Potražite žućkastu mrlju na površini lubenice

Jeste li primetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom dozrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bele boje ili svetlo zelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Informer

Lubenica

2. Pogledajte peteljku

Zatim obratite pažnju na peteljku. Kod sveže lubenice je peteljka zelena, a na onima koje stoje već duže vreme je pomalo suva i žućkasta.

3. Zvuk je presudan

Poslednji korak je test „kucanjem“. Lupnite po lubenici i obratite pažnju na zvuk – ako „zvoni“ i čini vam se da malo odjekuje, gotovo je sigurno da je lubenica zrela i slatka.

Lubenica ima manje kalorija čak i od bobičastog voća. Niska kalorijska vrednost i visok sadržaj vode lubenicu čine idealnim osveženjem u letnjim danima. 

Informer

Lubenica je siromašna proteinima, pa tako porcija od 100 g lubenice ima samo 0,61 g proteina.

BONUS VIDEO: