30.06.2022.

22:54

Foto: Shutterstock

Magazin

PAZITE NA SIMPTOME! 4 načina na koja vas vaše OČI upozoravaju da imate ZDRAVSTVENE PROBLEME!

Svakome se ponekad desi, da od umora ili neispavanosti oseća da ima neke probleme sa vidom. I dok su ovo prolazne i bezazlene stvari, postoje određeni simptomi koji mogu ukazivati da je u pitanju nešto ozbiljnije.

Optičar Sujata Paul otkriva na šta to treba posebno da obratite pažnju:

1. Bele mrlje

Sujata je rekla da bi bele tačke na rožnjači, delu oka koji dozvoljava svetlosti da uđe u unutrašnjost, mogle biti znak upozorenja.

- Nosioci kontaktnih sočiva su u većem riziku od infekcije oka, ako se ne pridržavaju odgovarajuće dužnosti i pažnje prilikom stavljanja i uklanjanja sočiva. Ako primetite bilo kakve bele tačke na rožnjači, onda bi to moglo biti indikacija infekcije rožnjače za koju bi najbolje bilo da je proveri medicinski stručnjak - kaže Sujata.

2. Trzaji

Verovatno ste iskusili trzanje oka, ako ste preumorni, a Sujata je rekla da postoje razni razlozi, kao što je prekomerno uživanje u alkoholu, kofeinu ili nikotinu koje takođe mogu dovesti do toga.

Iako je većina njih bezopasna, Sujata navodi da to može biti rani znak upozorenja na iscrpljenost.

- Fizički napor, umor i stres su ključni problemi. Ako se trzaj oka nastavi, to bi mogao biti način da vam telo kaže da uzmete malo slobodnog vremena i da se opustite.

3. Natečenost i crvenilo

Ako se probudite i otkrijete da su vam oči natečene i crvene, to može biti alergijska reakcija, infekcija ili ekstremni umor, upozorila je Sujata.

- To bi mogao biti način na koji vaše oko kaže da vašem telu treba više odmora.

Informer

očni pregled

4. Zamagljen vid

Dok zamagljen vid može jednostavno biti pokazatelj da je potrebno da promenite dioptriju, to takođe može biti rani znak ozbiljnijih problema, kao što su nepravilnosti kod dijabetesa ili katarakte.

Sujata je objasnila:

- Visoki skokovi nivoa šećera u krvi mogu oštetiti krvne sudove u mrežnjači. Oštećeni krvni sudovi postaju otečeni, krvare ili mogu da propuštaju tečnost. To može dovesti do nemogućnosti da se jasno vidi i da se detektuju detalji u objektima. Ovo se može desiti u samo jednom ili oba oka. Većina ljudi će primetiti da im se vid poboljšava, kako se nivo šećera u krvi reguliše.

Kada je u pitanju katarakta, ovo je raspad proteina koji se nalazi unutar sočiva koji se skuplja formirajući zamućene mrlje.

Sujata navodi da, kako je sočivo odgovorno za količinu svetlosti koja ulazi u oko, katarakta može da smanji ulazak svetlosti, što može dovesti do zamućenog i oštećenog vida. Stvara tanku zavesu koja prekriva oči.

- Katarakta može uticati na jedno ili oba oka i obično se javlja kasnije u životu. Ako se zamagljen vid nastavi, onda će zakazivanje očnog pregleda kod vašeg optičara omogućiti da dijagnostikuju sve potencijalne probleme na osnovu potpunog pregleda očiju - zaključuje Sujata.

BONUS VIDEO: