Autor: Informer.rs

01.07.2022.

12:37

Foto: Shutterstock

Magazin

OTKRIVAMO SVE ŠTO NISTE ZNALI O DINJAMA! Dobre za zdravlje, još bolje za DIJETU

 Narandžasta boja ovog sočnog ploda ukazuje na obilje karotena, koji je snažan antioksidans.

- Jedite dinju tokom leta zato što se zahvaljujući njoj nadoknađuje sve što se zbog znojenja izbaci iz organizma. Idealna porcija tokom dana je 250 grama ili dve kriške srednje veličine - kažu nutricionisti.

Zamena za vodu

Dinja je odlična ako ste na dijeti, jer 150 grama sadrži svega 53 kalorije, 13 grama ugljenih hidrata, a pregršt vlakana i vitamina A i C. Osim toga, dinja obiluje antioksidansima kolinom, zeaksantinom i beta-karotenom, koji pomažu kod niza bolesti. S obzirom na to da skoro 90 odsto dinje čini voda, ona je idealna za hidrataciju tokom vrućih letnjih dana. Posebno se preporučuje osobama koje imaju probleme sa bubrezima i kamenom u bubregu.

Informer

Kako da odaberete slatku i zrelu dinju

Pri kupovini obratite pažnju na peteljku. Ako se oko nje stvaraju kapljice vode, to je znak da je plod ubran prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na tom mestu ostaje malo udubljenje. Birajte dinju koja je čvrsta, teška i simetrična, a bez mekih tačkica ili oštećenja. Pre sečenja dobro je operite pod mlazom tople vode da nečistoće sa kore ne bi ušle u jestiv deo. Isečeni plod čuvajte u frižideru maksimalno tri dana u zatvorenoj posudi, zbog jake arome koja se prenosi na druge namirnice.

Jedu se i semenke

U Indiji se semenke melju i ubacuju ih u napitak od jogurta, kao i u mleko, a cele semenke u slatkiše i alve. Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju, smanjuje rizik od astme, reguliše krvni pritisak, pomaže varenje, ali doprinosi i lepoti kože i kose. Ulje od semenki dinje nekada je bilo lek protiv kašlja, visoke temperature, a koristilo se i da olakša varenje.

Nutritivna vrednost dinje u 100 grama:

Energetska vrednost - 34 kcal
Proteini - 0,84 g
Ugljeni hidrati - 8,16 g
Vlakna - 0,9 g
Masti - 0,19 g

BONUS VIDEO: